Novinar i fotograf Mladen Kojić dobio novčanu naknadu zbog povrede autorskih prava

Sarajevo, 12.06.2020. – Novinar i fotograf iz Srebrenice Mladen Kojić dobio je novčanu naknadu od jednog poznatog svjetskog brenda koji je bez dozvole uzeo i koristio njegove fotografije i potpisao ih kao tuđe autorsko djelo.  

Kako nam je ispričao Kojić, nakon što je saznao da se njegove fotografije koriste bez dozvole, pomoć je potražio u Sjedinjenim Državama, u firmi koja se bavi autorskim pravima i čiji su advokati pristali da ga zastupaju u ovom sporu.

„Pošto su moje fotografije završile na sajtu velike firme, pronašao sam agenciju iz Amerike koja se bavi autorskim pravima. Dao sam im punomoć i oni su me zastupali u pregovorima, tako da su potvrdili da se radi o mom radu i za to je plaćena naknada. Imao sam sreću jer problem sa krađom imam odavno. Upoznao sam kolege sa raznih strana svijeta koji su me uputili na prave adrese. Najveća sreća je to što je mogla da me zastupa agencija iz Amerike, slike je objavila svjetska firma, jer da je firma bila iz Evrope ne bi mogli da me zastupaju“, kaže Kojić.

Prema njegovim riječima, cijeli proces je trajao oko četiri mjeseca, a njemu je na koncu isplaćena nadoknada zbog povrede autorskih prava.

Podsjetimo, s obzirom na to da u BiH ne postoji sveobuhvatan pregled zakonskih normi, međunarodnih deklaracija, kodeksa o autorskim prava novinara/ki, kao i slučajevima kršenja ovog prava, Udruženje BH novinari je u saradnji sa partnerima Hayat TV, Dnevnim listom i Srpskacafe, te uz podršku Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), u junu prošle godine pokrenulo set aktivnosti sa ciljem efikasnije zaštite autorskih prava novinara/ki i medija.

Novinari i mediji u BiH sve više se suočavaju sa kršenjem njihovih autorskih prava, ali mnogi još uvijek ne prepoznaju koliko je to veliki problem, kazala je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

“Pojavom online medija i brzim razvojem medija u digitalno doba sve češće se suočavamo sa krađom autorskih djela medija i novinara. Danas je postalo veoma teško pratiti gdje je koji sadržaj objavljen i posebno je pitanje kako riješiti problem naplate objavljivanja tih sadržaja, odnosno zaštite autorskog djela. Direktiva o autorskim pravima nalaže članicama EU, ali i drugim državama da preispitaju i usaglase svoja zakonodavstva u toj oblasti“, navela je Rudić.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest