SafeJournalists: Novinara iz BiH Gluhića fizički napao političar Spahić

Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodili dani verbalnih prijetnji i uvreda upućenih Gluhiću od strane čelnika A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

U petak, 5. juna, Gluhić je bio na putu prema poslu kada ga je Spahić fizički napao. Pred svjedocima je Gluhić dobio prijetnje smrću od Spahića, nakon čega je uslijedio udarac u vrat i lice. Incident je prijavljen policiji i zabilježen, kao i prijetnje koje je Gluhić dobio u prethodnom periodu. Istog dana stranka A-SDA izdala je saopćenje u kojem negira napad. Policijska uprava Zenica pokrenula je istragu i uzela izjave od oba aktera. Slučaj će biti upućen Tužilaštvu, a rečeno je da se traži 24-satna policijska zaštita za Gluhića.

Udruženje BH novinari, član mreže SafeJournalists, najoštrije je osudilo prijetnje i fizički napad na Gluhića i zahtijevalo hitnu istragu ovog incidenta i sankcioniranje Spahića.

– Neprihvatljivo je da bilo koja osoba, a kamoli politička stranka ili njeni članovi, protiv novinara koristi silu – fizičku, psihološku, online ili offline. Napad na Gluhića jasan je slučaj zloupotrebe političke moći i kršenja temeljnih načela medijskih sloboda – rekla je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari. – Novinari RTV Zenica i drugih medija dugo su suočeni sa političkim pritiscima i prijetnjama od strane dužnosnika političke stranke iz općinskih i kantonalnih vlasti. To mora prestati.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu BH novinarima u osudi fizičkog napada na Sinana Gluhića. Pozdravljamo brzu reakciju zeničke policije i očekujemo detaljnu istragu ovog napada i prijetnji koje su mu prethodile. Samim tim i primjenom adekvatnih sankcija vlasti u Zenici moraju pokazati da prijetnje i fizički napadi na bilo koga nisu prihvatljivi, posebno ne na novinare od strane političkih aktera. Pozivamo političke aktere ne samo da se uzdrže od pritisaka i napada na novinare, već da otvoreno i nedvosmisleno osude takvo ponašanje svojih kolega i pozovu ih na odgovornost.

Mreža SafeJournalists informisaće relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.06.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest