Ubijen meksički novinar Jorge Armenta

Meksički novinar Jorge Armenta ubijen je u oružanom napadu na sjeveru zemlje, javili su lokalni dužnosnici. Armenta je treći novinar koji je ubijen u Meksiku ove godine.

Armenta je bio direktor medijske kuće “Medios obson” u mjestu Ciudad Obregon i pod zaštitom policije nakon što mu je više puta prijećeno smrću. U napadu je poginuo i policajac, a još jedan je ranjen, saopćeno je iz kancelarije tužioca.

Više od 140 novinara ubijeno u Meksiku od 2000. godine, javio je BBC. Reporteri bez granica (RSF) opisali su Meksiko kao najsmrtonosniju zemlju za novinare, a da nije ratna zona, a Armenta je bio pod zaštitom dok su lokalne vlasti otvorile istragu.

Guvernerka države Sonora Claudia Pavlovich Arellano kazala je da je naredila tužiocu da odmah pokrene istragu i pronađe odgovorne za ovaj gnusni napad.

Armenta je treći novinar koji je ubijen u Meksiku od početka godine. Tijelo Victora Fernanda Alvareza pronađeno je 11. aprila u Acapulcu, nakon što je nestao 2. aprila. Maria Elena Ferral ubijena je u napadu dvojice muškaraca koja su bila na motoru u državi Veracruz u martu ove godine.

Predsjednik Andrés Manuel López Obrador, koji je preuzeo dužnost u decembru 2018. godine obećao je da će stati u kraj ubistvima, ali aktivisti kažu da su mjere njegove vlade do sada bile samo simbolične.

Meksiko je na 143. mjestu od ukupno 180 zemalja prema Svjetskom indeksu slobode medija.

Izvor: BBC

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest