Regionalna platforma: Neprihvatljiva su otpuštanja u novinama Zëri

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, izražava svoju zabrinutost povodom otpuštanja više od 20 zaposlenih, koji već godinama rade u novinama Zëri na Kosovu. Među otpuštenima su tri novinara/ke i jedan urednik, a prema riječima naših kolega, dvije novinarke su u drugom stanju.

O prekidu radnog odnosa novinari/ke su obaviješteni putem maila koji im je poslao direktor ovog medija Shpenda Dobranje. Dobranja je istakao da se u posljednjih par mjeseci novine Zëri suočavaju sa finansijskim poteškoćama zbog niskih prihoda od reklama i male prodaje, što je rezultiralo ovom odlukom.

U pismu koje su novine Zëri dostavile Udruženju novinara Kosova (UNK) se navodi: “Otkazni rok od 15 dana nije ispoštovan. Obavještenje smo dobili 31. marta, a neki od naših kolega/koleginica 1. aprila dok su još bili na poslu. Ono što nas dodatno zabrinjava jeste činjenica da su dvije koleginice u drugom stanju. To je kršenje zakona”.

– Udruženje novinara Kosova je odmah po prijemu ove vijesti pozvalo na odgovornost Dobranja, direktora novina Zëri, ali još uvijek čekamo odgovor o pravnim procedurama na osnovu kojih je postupio – rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsjednica odbora Udruženja novinara Kosova. – Ovo je ogromno kršenje prava zaposlenih, a da situacija bude još gora, poklopilo se sa pandemijom COVID-19. Znajući da je okruženje u kom novinari/ke rade već dovoljno osjetljvo, po treći put smo uputili pitanje Ministarstvu za finansije i transfere da li će u hitni paket finansijskih mjera biti ukljućeni i novinari/ke. Odgovor još nismo dobili.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara se pridružuje Udruženju novinara Kosova u pozivu upućenom Inspekciji rada da pod hitno ispita slučaj novina Zëri i nadležnim institucijama da obezbijede mjere kojima će se pomoći medijima tokom pandemije. Platforma apeluje na sve rukovodioce medija da ne krše zakon i da postupaju sa našim kolegama/koleginicama sa poštovanjem, jer upravo oni svojim izvještavanjem o pandemiji dovode sebe u opasnost.

Platforma će informisati nadležne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 03.04.2020.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest