BH novinari: Javni protest direktorici KCUS-a dr. Sebiji Izetbegović

Sarajevo, 03.04.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od gospođe Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, da novinarima i svim medijima omogući jednak pristup informacijama u vezi sa epidemijom koronavirusa u Sarajevu, njenim posljedicama na javno zdravlje i mjerama koje poduzima ova zdravstvena ustanova.

Prema pritužbama jednog broja novinara, primljenim u Liniju za pomoć novinarima,  Press služba KCUS-a je nedostupna novinarima i ne odgovara na upite pojedinih medijskih kuća, dok direktorica Izetbegović bira medije kojima će osigurati „ekskluzivnost“ i prvenstvo u dobijanju informacija od javnog značaja. Posebno zabrinjava činjenica da građani Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH ne mogu dobiti tačne, sveobuhvatne i kredibilne informacije o smrti pacijentkinje na infektivnom odjelu bolnice Podhrastovi, broju testova na koronavirus koji su na raspolaganju građanima, posljedicama zatvaranja jedne klinike KCUS-a na zdravlje bolesnika i sigurnost ostalog medicinskog osoblja Kliničkog centra, itd.

UO BH novinara se protivi zavođenju cenzure i netrasparentnom dijeljenju informacija sa medijima, te najodlučnije zahtijeva od dr. Izetbegović, kao najodgovornije osobe KCUS-a, uspostavljanje stalnog, efikasnog i nediskriminatornog sistema komunikacije sa svim medijima, uključujući i svakodnevno informiranje javnosti o pitanjima koja se tiču javnog zdravlja, mjera koje KCUS poduzima u liječenju oboljelih građana i prevenciji širenja koronavirusa.  

Također, UO BH novinara još jednom javno poziva Krizni štab Kantona Sarajevo i Krizni štab Federacije BiH da ne vrše selekciju informacija, kao i izbjegavanje odgovora na pitanja koja im dostavljaju mediji putem elektronske pošte. Javna je odgovornost i zadaća svakog kriznog štaba i njegovih članova odgovoriti na sve upite medija, uključujući i pitanja u vezi sa kupovinom testova na koronavirus, njihov broj i cijenu, te nazive firmi putem kojih su nabavljeni testovi i druga, neophodna medicinska oprema. Naglašavamo ponovo: ovo su pitanja od interesa za građane, a odgovori na njih predstavljaju javni interes i dio su prava na slobodu informiranja.  

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest