Ako postoje novinari čija se prava krše, onda imamo ozbiljan problem

Ako postoje novinari čija se prava krše, onda imamo ozbiljan problem – upozorila je generalna sekretarka Udruženja BH Novinari Borka Rudić.

Rudić je bila jedna učesnica razgovora s novinarima nazvanog Mediji i ljudska prava – ljudska prava i mediji u Info centru Europske unije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

Kako je kazala, tema je zanimljiva iz dva razloga.

“Prvi je da govorimo o ljudskim pravima u medijima, što znači poštivanje ljudskih prava novinara, urednika i svih drugih zaposlenika u medijima. S ciljem da se oni osnaže, educiraju, budu sigurni i slobodni da obavljaju svoje poslove – bez ikakvih pritisaka”, mišljenja je.

Ocijenila je da u, kako je rekla, takvoj situaciji novinari ne mogu izvještavati profesionalno i u skladu se etičkim kodeksom o ljudskim pravima ostalih kategorija stanovništva, ranjivih grupa i svih drugih, te je podsjetila:

“Međutim, ako imate novinare koji su pod političkim pritiskom, koji nemaju stalni ugovor o radu, koji su žrtve različitih oblika pritisaka, mobinga na radnom mjestu, onda teško možemo govoriti da su naši mediji slobodni i da mogu izvještavati o ljudskim pravima u skladu s evropskim standardima.”

Borka Rudić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Borka Rudić

Rudić je kao cilj razgovora navela sljedeće:

“Treba da pokaže koji su to putevi da se izvještava o ljudskim pravima na način da će to biti u interesu ranjivih grupa, građana, a i samih medija. S druge strane da pitanje ljudskih prava podignemo na nivo podrške medija.”

Pozvala je na odgovornost.

“Ako postoje novinari čija se prava krše, istovremeno se krše ljudska prava, onda imamo ozbiljan problem. Ne razumijemo se. Ne poštujemo koncept ljudskih prava ili ne podržavamo kulturu ljudskih prava kroz medijske sadržaje. Svi trebamo preuzeti dio odgovornosti”, istakla je.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari tvrdi da se u zemlji sve više krše ljudska prava. Kao primjer za to je navela izvještavanje o ženskoj populaciji.

“Naša istraživanja pokazuju da se sve više krše prava. Približavamo se Svjetskom danu žena – krše se prava žena, podržavaju se stereotipi kroz medijske sadržaje, zbog toga su u toku mnoge kampanje za podršku medija zaštiti ženskih, ljudskih prava. Uključujući ljudska prava novinarki”, smatra.

 Mediji i ljudska prava - ljudska prava i mediji - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba:  Mediji i ljudska prava – ljudska prava i mediji

Prava žena nisu jedina koja se krše kroz novinarski sadržaj. Podcrtala je učestao način na koji se izvještava i o drugim populacijama.

“Kada je riječ o drugim ljudskim pravima, suočavamo se s kršenjem prava migranata – širenje ksenofobije i govora mržnje prema migrantima. Ne izvještavamo na dovoljno profesionalan način o osobama koje imaju različit invaliditet, o ranjivim grupama, manjinskim grupama, Romima. To je jedno od pitanja koje se mora ugraditi u uredničke politike medija. Dakle, da mediji sami prihvate koncept podrške i zaštite ljudskih prava kroz sadržaje”, zaključila je Rudić.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Sinno Khaldun je podcrtao da bez poštivanja ljudskih prava i medijskih sloboda zemlja neće postati članicom Unije.

“Znate da Europska unija sa svoje strane više puta ponavljala, a to ponavljamo i danas, da bez slobode medija, bez osnovnih ljudskih prava ova zemlja ne može postati članica Europske unije. Mora postojati garancija slobode medija i garancije za osnovna ljudska prava. To smo ponovili nedavno i u mišljenju Europske unije”, kazao je.
Sinno Khaldun - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sinno Khaldun

Prema njegovim riječima temeljna ljudska prava i sloboda medija su dvije strane istog novčića.

Najavio je da će isti razgovor biti održan u Banjoj Luci i Mostaru, te da će biti napravljena web stranica preko koje će građani moći reći svoje mišljenje na ovu temu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest