Kako prepoznati i pratiti online prijetnje na društvenim medijima

Sarajevo, 24.02.2020. – Projekat “Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini da prepozna i prati online prijetnje na društvenim medijima” – #PratiOnlinePrepoznajOdmah, kojeg implementiraju nevladina organizacija “Ja BiH EU” i Centar za sigurnosne studije BiH za Hedayah, a finansira Evropska unija, zvanično počinje danas skupom mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, njihovih mentora, koordinatora i monitora društvenih medija.

Aktivnosti projekta bit će usmjerene na identifikaciju trendova govora mržnje i radikalizacije koji vode ka nasilnom ekstremizmu, a također i na edukaciju mladih da nauče prepoznati forme u kojima se pojavljuje ovakva komunikacija u društvenim medijima. U tu svrhu bit će formirana i web platforma na kojoj će se razmjenjivati informacije i ponuditi sadržaji koji ovu problematiku približavaju mladima, civilnom društvu, medijima i institucijama. Na događaju će biti predstavljena i tekuća izrada studije o uticaju pomenutih trendova na mlade, posebno na ranjive kategorije ovog dijela populacije.

Kako navode organizatori, ovaj projekat ima za cilj da ojača otpornost na radikalizaciju koja vodi ekstremizmu jačanjem kompetencija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, posebno mladih CSOs, za praćenje i prepoznavanje online prijetnji. 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest