Tužilaštvo RS traži oštriju kaznu za Marka Čolića zbog napada na novinara Kovačevića

Banja Luka, 18.02.2020. – Republički tužilac Branko Mitrović zatražio je od Vrhovnog suda RS da izrekne oštriju kaznu bokseru Marku Čoliću (32), koji je nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu ili novo suđenje. 

Iznoseći žalbu, tužilac Mitrović je naveo da je prvostepeni sud izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma, ali da to nije dovoljno obrazložio.

– Za tako malu kaznu je neophodno da postoji niz posebno olakšavajućih okolnosti, što ovdje nije slučaj. Ovakvom kaznom prvostepeni sud je prekršio zakon – smatra Mitrović.

S druge strane, advokat Gordan Jovišević smatra da uopće nije dokazano da je Čolić počinio krivično djelo te da je presuda donesena na nezakonitim dokazima.

– Optuženi je proživio pakao i ranije je morao da ode na izdržavanje kazne, jer nije mogao trpjeti pritvor. Zahtijevamo da se prvostepena presuda preinači i Čolić oslobodi ili da se predmet vrati na novo suđenje – rekao je Jovišević.

Čolić je proglašen krivim za pokušaj ubistva koji se odigrao 26. avgusta 2018. godine pred zgradom u naselju Obilićevo u kojoj novinar stanuje. U presudi se navodi da je Čolić, zajedno s još jednim licem (prema optužnici, Nedeljko Dukić, koji je u pritvoru), čekao Kovačevića na parkingu. Kada je, vraćajući se s posla, prišao zgradi, napali su ga teleskopskim palicama.

– Čolić je bio maskiran kapuljačom od duksa i Kovačeviću je trčeći prišao s prednje strane i palicom ga snažno udario u glavu. Udarcima palica oborili su ga na asfalt i tukli sve dok nije počeo glasno da doziva pomoć, nakon čega su pobjegli – navodi se u presudi.

Kovačević je u napadu zadobio tešku povredu u vidu nagnječenja mozga te više lakših po glavi, usni, uhu, ramenu, natkoljenici i potkoljenici.

(Avaz/Nezavisne novine)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest