Nedovoljna zastupljenost žena u vodećim medijima u BiH

Mostar, 06.02.2020. – Od ukupno 10.000 vijesti objavljenih od juna do jula 2019. godine u tek 17 posto slučajeva u fokusu su bile žene, rezultati su to istraživanja o zastupljenosti i položaju žena u nekoliko najutjecajnijih bosanskohercegovačkih medija koje je u četvrtak u Mostaru predstavilo Udruženje “Novi put”.

Analiza je urađena u okviru projekta pod nazivom “Rodna zastupljenost i predstavljanje u medijima u BiH”, a fokus je bio na predstavljanju žena u vijestima o miru i sigurnosti, ekonomiji i nasilju, ali obrađene su i druge vijesti koje se bave pitanjima važnim za društvo i Bosnu i Hercegovinu, a u kojima se spominju žene.

– U dva mjeseca uradili smo monitoring 10.000 vijesti koje su objavljene i samo se njih oko 1.700 ticalo žena. Samo šest posto vijesti se odnosilo na teme vezane za mir, sigurnost, ekonomiju i nasilje. Žene se predstavljaju u manje važnim sferama, kao što su sport umjetnost kultura i slično, a još uvijek prednjače kada je u pitanju crna hronika – istaknula je Abida Pehić iz Udruženja “Novi put”.

Podsjetila je da su žene brojnija populacija u BiH, ali bez obzira na to imaju nedovoljnu zastupljenost u vodećim medijima.

– Činjenice pokazuju kako žene igraju važnu ulogu u bh. društvu i svakim danom broj žena na nekim funkcijama je veći. Smatramo da bi se trebao posvetiti veći medijski prostor takvim ženama i raditi na podizanju svijesti i ohrabrivanju žena da malo više istupaju u medijima – kazala je.

Pehić je naglasila da treba više pažnje posvetiti istraživačkom novinarstvu da bi se izašlo iz okvira crne hronike kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje.

– Naša zamolba je da se pokuša prevladati način izvještavanja kada je riječ o nasilju nad ženama. Smatramo kako se treba posvetiti više pažnje oko samog problema, zbog čega je BiH imamo porast rodno zasnovanog nasilja, pa je u BiH zabilježeno čak šest ubistava žena i djevojaka od njihovih partnera – mišljenja je.

Novinarka Vera Soldo je istaknula da obrađeni podaci pokazuju kako je prisutnost žena u vijestima, u bilo kojem značenju 17 posto.

– Ovim istraživanjem smo uradili i zaključili da se samo nekoliko njih pojavljuje u javnosti sa svojim izjavama. Stalno se vrti pet političarki dok su druge potpuno marginalizirane. Moramo raditi na osnaživanju žena u svakom pogledu – zaključila je Soldo.

(Fena/BHN)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest