Human Rights Watch o slobodi medija u BiH: Veliki broj slučajeva napada i prijetnji novinarima

Sarajevo, 15.01.2020. – Novinari u Bosni i Hercegovini i dalje se suočavaju s problemom uplitanja u njihov rad. Do avgusta 2019. godine, Udruženje BH novinari zabilježilo je 41 kršenje prava novinara, uključujući tri verbalne prijetnje, osam slučajeva političkog pritiska, šest fizičkih napada i pet prijetnji smrću.

Ovo su podaci navedeni u najnovijem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu koje je izradio Human Rights Watch.

Kako se dalje navodi u izvještaju, većina slučajeva napada i prijetnji novinarima prijavljena je policiji, a u trenutku pisanja izvještaja, 15 slučajeva je upućeno nadležnim tužilaštvima.

Human Rights Watch dalje navodi da iako se broj riješenih slučajeva nije značajno povećao, iz Udruženja BH novinari navode da je policija sada značajnije angažirana i proaktivnija u postupanju po prijavama nego ranije te da su druge relevantne državne institucije bolje reagirale u slučajevima napada na novinare.

– U januaru 2019. godine, vlasnik portala Visoko.co.ba zaprimio je prijetnju nakon što je objavio članke o nepotizmu. U martu je jedan političar nasrnuo na fotoreportera Adija Kebu i oštetio mu kameru. U vrijeme pisanja ovog teksta, oba slučaja su bila pred nadležnim tužilaštvima – stoji u izvještaju.

Do avgusta 2019. godine izrečene su četiri sudske presude za napade na novinare, a Marku Čoliću izrečena je kazna zatvora u trajanju od četiri godine za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića 2018. godine.

Kompletan izvještaj Human Rights Watcha o stanju ljudskih prava možete pročitati OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest