Novogodišnji dvobroj biltena E-novinar: Kuda ide bh. novinarstvo?

Sarajevo, 13.01.2020. – Kraj godine uvijek je period kada na određeni način rezimiramo šta smo to ostvarili u proteklih 12 mjeseci, kako na privatnom, tako i na profesionalnom planu. Za ovaj, novogodišnji dvobroj biltena E-novinar, našim autorima dali smo „zadatak“ da napišu osvrt na 2019. godinu sa aspekta stanja u medijima i novinarstvu – je li godina koju ispraćamo bila bolja ili lošija za novinare u Bosni i Hercegovini u odnosu na prethodne, po čemu se razlikuje, a šta je ostalo isto, gdje je danas bh. novinarstvo i šta nas čeka sutra…

Nimalo lak zadatak za kolegice i kolege, ali svako od njih je na poseban način progovorio o medijima i perspektivama našeg novinarstva. Ono što je zajednička nit za svaki od tekstova koje objavljujemo u ovom izdanju E-novinara jeste preovlađujući pesimizam praćen nizom pitanja koja svakodnevno muče medijske djelatnike u BiH – možemo li se i kako oduprijeti političkim pritiscima i prijetnjama, jesu li pojedinačni, najčešće ekonomski i politički interesi uspjeli pobijediti profesionalizam, objektivnost i one koje nazivamo „nezavisnim“ medijima, kako napraviti dobar program ako su budžeti za programske sadržaje prazni, a novinari umorni od previše posla i premalo plaćenog rada, gdje je nestala profesionalna etika i odgovornost i, na koncu, jesu li novinari i novinarke sami krivi za svoj, nimalo lagan položaj u današnjem društvu?

Za dvobroj E-novinara pišu Admir Muslimović (BIRN), Edin Krehić (Al Jazeera Balkans), Edina Kamenica (Oslobođenje), Brankica Rudan (TVSA), Mladen Bubonjić (Gerila.info), freelance novinarke Brankica Smiljanić i Azra Berbić te Amra Mušinović Husić (Radio Konjic).

https://bhnovinari.ba/wp-content/uploads/2020/01/72-73-IZDANJE-E-NOVINAR.pdf

https://bhnovinari.ba/wp-content/uploads/2020/01/72-73-IZDANJE-E-NOVINAR-eng.pdf

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest