Zenička policija otvara posebnu liniju za novinare: Prijavite prijetnje

Zenica, 21.11.2019. – Komesar zeničke policije Semir Šut danas je s predstavnicima medija održao radni sastanak na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti u pogledu sigurnosti rada medija, ali i sankcionisanja osoba koje prijetnjama na društvenim mrežama ugrožavaju rad i slobodu izvještavanja.Učestali napadi, prijetnje na lažnim Facebook profilima, ali i građani koji odobravaju iste ka medijima u komentarima statusa bili su povod za današnji sastanak predstavnika medija u BiH koji izvještavaju iz Zeničko-dobojskog kantona sa službenicima MUP-a ZDK.

Nakon sastanka policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao kako je zenička policija u punom kapacitetu stavljena na raspolaganje medijima te da će biti uspostavljena posebna linija na koju će moći prijaviti krivična djela ugrožavanja sigurnosti ili bilo koju vrstu prijetnji.

“Opredijeljeni smo za maksimalnu zaštitu i raspolaganje svih policijskih resursa za zaštitu medija u obavljanju posla, ali ističemo i opredijeljenost za zaštitu svih osoba koje obavljaju bilo kakav javni posao i koji su izloženi javnom mijenjaju. Prioritetno ćemo uzimati predmete prijava medija u rad i u dogovoru s Tužilaštvom ZDK utvrđivati osumnjičene osobe i prijavljivati za krivična djela o kojima se radi”, kazao je Šut.

Pozvao je sve medije da prijavljuju sve što smatraju ugrožavanjem lične sigurnosti, ne ulazeći u pravnu prirodu, te rekao da će policija odrediti mjere koje će biti poduzete. Naglasio je da je sloboda govora zagarantovana ustavom, ali da svi građani u ZDK moraju promisliti o svojim javnim nastupima.

“Nesporna je sloboda govora, ali svi prilikom komentarisanja određenih pojava moramo razlučiti šta je to sloboda govora, društvena kritika, kritika društvenih pojava, šta su to javni politički stavovi koji su poželjni i slobodni, ali to postaje veoma opasno kada ulazimo u sferu prijetnji i komentara ugrožavanja nečije sigurnosti. Tada svi trebamo zamisliti sebe u takvoj poziciji gdje smo ugroženi, ili naša porodica, i gdje se stvaraju obilježja krivičnog djela. Sloboda izražavanja je s jedne strane, ali isto tako ta sloboda izražavanja ima granicu. Novinari donose vijesti, objavljuju članke koji se nekome neće svidjeti, ali za to ne trebaju trpjeti posljedice o kojima govorimo”, izjavio je Šut.

Na kraju je istakao kako će policija po prijavi medija odgovarajućim procedurama utvrditi identitet osoba koje se nalaze iza profila na društvenim mrežama te podnijeti izvještaj Tužilaštvu ZDK o određenom krivičnom djelu, ako se ustanovi.

(Klix.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest