Otvoreno pismo: Nećemo govoriti za BHRT dok se rukovodstvo ne očituje o profesionalnim propustima

Devetnaest intelektualaca uputilo je otvoreno pismo UO, Programskom vijeću i menadžmentu BHRT-a i javnosti koje prenosimo u cijelosti:

– Kao dugogodišnji sagovornici i sukreatori sadržaja na BHRT, te kao intelektualci koji promišljaju i podržavaju koncept neovisnog, profesionalnog i odgovornog sistema javnog emitiranja, koji služi svim građanima i reprezentuje njihove interese u programu, osjećamo potrebu iskazati svoje nezadovoljstvo i zabrinutost urušavanjem BHRT kao medija i izvana i iznutra, a što se reflektira direktno u sadržaju programa na BHT i BH radiju 1. Smatramo nedopustivim selektivno, neprofesionalno, manipulativno izvještavanje, prezentiranje necjelovitih informacija shodno zadatim političkim agendama, kao i političke pritiske na javni servis, a koji ugrožavaju pravo javnosti na fer, objektivne, izbalansirane i cjelovite informacije.

Analize programskih sadržaja BHRT ukazuju na sve veću pristrasnost, neobjektivnost i selektivnost u izvještavanju, što je kulminiralo jednostranim izvještavanjem o obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru, u Dnevniku 2 9. novembra 2019.

Smatramo kako građani Bosne i Hercegovine zaslužuju potpune, istinite i fer činjenice o svim događajima, te kako je nedopustivo selektivno izvještavanje i uobličavanje informacija prema dnevnopolitičkim agendama. U tom kontekstu, obaveza je novinara svih medija, a osobito javnih servisa, poštovati profesionalne standarde i etičke norme, i izvještavati potpuno i cjelovito, bez obzira na individualne preferencije i stavove.

O politizaciji i pritiscima na sistem javnog emitiranja i njegove uposlenike u javnom prostoru u BiH se još uvijek glasno – šuti. Na tu šutnju odlučili smo i sami odgovoriti šutnjom, te ovom prilikom obavještavamo javnost da nećemo davati nikakve izjave za BHRT dok se rukovodstvo ove kuće ne očituje o očiglednim i sve učestalijim profesionalnim propustima. Suština ovakvog našeg postupka je insistiranje na povratku etike, ljudskog i profesionalnog integriteta i digniteta BHRT, kao mediju koji bi trebao biti medij svih građana ove zemlje. Svjesni smo da naša odluka otežava posao onom dijelu uposlenika BHRT koji časno i odgovorno obavljaju svoj novinarski posao, no ovakvu odluku donosimo najviše poradi njih, kako bismo nedvojbeno dali do znanja da imamo nultu toleranciju na zloupotrebu sistema javnog emitiranja.

Nakon što smo dobili otvoreno pismo kontaktirali smo i generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića koji nam je rekao da nema komentara, ali da će se o pismu oglasiti BHRT.

Potpisnici otvorenog pisma su:

Prof.dr. Lejla Turčilo, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Prof.dr. Asim Mujkić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Prof.dr. Zarfa Hrnjić Kuduzović, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli

Prof.dr. Dino Abazović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Prof.dr. Ešref Kenan Rašidagić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Dr. Zilka Spahić Šiljak, TPO Fondacija

Prof.dr. Zlatiborka Popov Momčinović, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Boro Kontić, Media Centar

Mehmed Halilović, stručnjak za medijsko pravo

Borka Rudić, Udruženje/udruga BH novinari

Dženana Karup Druško, portal Avangarda.ba

Srđan Puhalo, psiholog

Štefica Galić, Portal Tačno.net

Amer Bahtijar, Portal Tačno.net

Sinan Alić, direktor Fondacije Istina Pravda Pomirenje

Goran Bubalo, Mreža za izgradnju mira

Predrag Blagovčanin, Portal Tačno.net

Maša Galić, Portal Tačno.net

Arijana Hadžiomerović, Portal Tačno.net

(OSLOBOĐENJE PORTAL)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest