BH novinari zahtijevaju oštre sankcije za navijače FK Sarajevo

Sarajevo, 28.9.2019. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje prijetnje smrću novinarima i urednicima portala Radio Sarajevo, kao i članovima njihovih porodica, koje je uputio navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, a nakon objave teksta o tome da je jedan navijač ovog kluba osuđen  na pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli kokain.

Poslije telefonskih prijetnji, navijač FK Sarajevo je sa grupom drugih došao pred redakciju ovog medija, gdje su novinara maltretirali i držali kao taoca više od dva sata, te ga pod prijetnjama smrću prisilili na uklanjanje teksta iz sistema portala Radio Sarajeva, uključujući i pozivanje drugih medija u BiH na uklanjanje pomenutog sadržaj. 

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje ovaj napad brutalnim kršenjem prava na slobodu izražavanja i ugrožavanja sigurnosti novinara i cjelokupne redakcije Radio Sarajeva, kao i nedozvoljenim provođenjem nasilja navijača FK Sarajevo nad više medija u BiH.

UO BH novinara pozdravlja efikasnu reakciju MUP –a Kantona Sarajevo i brzo hapšenje dvije osobe osumnjičene za ovo krivično djelo, ali očekuju da će policija i Tužiteljstvo Kantona Sarajevo poduzeti i druge, zakonom propisane mjere, koje će osigurati strogo kažnjavanje napadača.

BH novinari istovremeno skreću pažnju na nedopustivu šutnju FK Sarajevo i Fudbalskog saveza BiH, koji moraju javno osuditi ovaj čin i poduzeti sve mjere protiv nasilničkog ponašanja navijačkih grupa ili pojedinaca, kojima ovo nije prvi put da provode nasilje nad novinarima zbog načina na koji izvještavju sa sportskih događaja ili pišu o navijačkim grupama.

Od početka 2019., BH novinari i Linija za pomoć novinarima su registrirali 5 prijetnji smrću i 6 fizičkih napada na novinare i medijske ekipe. Nekažnjivost napadača i nedovoljno efikasne mjere pravosudnih institucija dovode do ponavljanja nasilja i nedopustivog kršenja slobode medija i prava novinara u BiH, kojima se konačno mora stati ukraj!

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest