Objavljen novi broj E-novinara: Sve što trebate znati o kleveti

U nepune dvije decenije, otkako je kleveta u Bosni i Hercegovini iz sfere krivičnih postupaka novim zakonima uvedena u građanske parnice, broj tužbi koje se godišnje podnose protiv novinara i vlasnika medijskih kuća za klevetu enormno je porastao. Samo tokom 2017. godine, prema podacima Udruženja BH novinari, aktivna su bila 173 slučaja u kojima su novinari, urednici medija i njihovi vlasnici tuženi za klevetu.

U novom broju E-novinara pišemo o kleveti i njenim različitim aspektima – od korištenja tužbi kao vrste pritiska na medije, preko novinarske etike, pa do problema u zakonskoj regulativi i stručnosti advokata i sudija koji se bave ovakvim slučajevima. Koliko se tužbe za klevetu danas koriste kao forma pritiska na novinare, a u kojoj mjeri su sami novinari i urednici odgovorni za „plave koverte“ koje im isporuče?

Za E-novinar pišu profesorica na Odsjeku žurnalistike Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Lejla Turčilo, novinarka Arijana Saračević Helać, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić i advokat Davor Bunoza.

BHS (PDF)
ENG (PDF)
ARHIVA

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest