Reporteri bez granica: BiH 62. na ljestvici indeksa slobode medija

Pariz, 25.04.2018.- Reporteri bez granica objavili su jutros godišnji globalni indeks slobode medija za tekuću godinu. Bosna i Hercegovina je svoj rejting popravila za 3 mjesta u odnosu na prethodnu godinu i sada je na 62. poziciji od ukupno 180 zemalja koje su obuhvaćene ovim izvještajem.

Bosna i Hercegovina je ujedno najbolje rangirana zemlja u regiji Zapadnog Balkana. Slijede je Hrvatska na 69. mjestu, Albanija (75), Srbija (76), Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109).

U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH, navodi se kako je “politička klima polarizovana i obilježena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, što predstavlja nepovoljno okruženje za slobodu štampe. Urednička politika odražava etničke podjele i govor mržnje sve je očigledniji. Novinari su mete napada zbog njihovog etničkog porijekla, kao i onoga što pišu. Tužbe za klevetu od strane političara često služe za zastrašivanje novinara i odvraćanje od novinarskog rada. Koncentracija medijskog vlasništva izaziva zabrinutost, posebno zato što vlasništvo nije transparentno. Uslovi rada novinara su neizvjesni: angažovani su na kratkim ugovorima i malo plaćeni”.

Norveška, Švedska i Holandija imaju najviše garancije slobode medija, dok su na začelju rang liste Sjeverna Koreja, Eritreja i Turkmenistan.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest