Napad na novinara je ugrožavanje slobode izražavanja cijelog društva

Istočno Sarajevo, 12.04.2018.-S obzirom na značaj funkcije novinara u demokratskom društvu, neophodno je da istrage krivičnih djela počinjenih protiv novinara budu provedene blagovremeno, nezavisno i efikasno, kako bi se poslala poruka o važnosti zaštite prava na slobodu izražavanja, konstatovali su sudionici radionice „Unapređenje saradnje i međusobnog razumijevanja između medija i agencija za sprovođenje zakona“, koja je danas održana u Istočnom Sarajevu.

“Nekažnjivost počinitelja krivičinih djela počinjenih na štetu novinara bi predstavljalo sistemsko nevršenje funkcija upravljanja i vladavine zakona od kojih zavise sigurnost i prava svih ljudi. Pored toga, dovelo bi do gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost agencija koje sprovode zakon i sudske sisteme i ohrabrilo bi vršenje takvih krivičnih djela“, naglasila je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Jasmina Sazdovski. „Nekažnjivost krivičnih djela počinjenih na štetu novinara kao zaštitnika slobode izražavanja bi bilo posebno štetno za demokratsko društvo.”

Generalna tajnica Udruge „BH novinari“, Borka Rudić predstavila je OESS-ove Upute novinarima u radu sa policijom.

„Svako ograničavanje slobode izražavanja mora biti zakonito i legitimno, odnosno mora postojati opravdanost postupka u određenom trenutku“, rekla je Rudić i navela kako novinari između ostalog trebaju biti spremni da se legitimišu policijskim službenicima, postupaju prema kodeksu novinarske etike te poštuju policijske procedure.

Radionicu „Unapređenje saradnje i međusobnog razumijevanja između medija i agencija za sprovođenje zakona“ organizovala je Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Radionica je okupila oko 40 policijskih službenika ove agencije.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je na 116. sjednici koja je održana u septembru prošle godine, po preporuci Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, zadužilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i pozvalo MUP RS, MUP FBiH, Policiju Brčko Distrikta te kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova da u okviru svojih programa stručnog usavršavanja policijskih službenika organiziraju obuke o značaju procesuiranja krivičnih djela i prekršaja počinjenih prema novinarima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest