Predstavljeni prijedlozi za unapređenje Izbornog zakona i obaveza medija i novinara u izbornom procesu

Sarajevo, 31.10.2017.-Konzorcij, koji čine Udruženje/udruga BH novinari i Boram, danas je na konferenciji za predstavnike medija u Sarajevu, predstavio prijedloge za unapređenje Izbornog zakona u dijelu obaveza medija i novinara u izbornom procesu koji su nastali kao rezultat rada ovog Konzorcija sa Koalicijom „Pod lupom“ u okviru projekta „Izgradnja odgovornosti i sistema u izborima (BASE projekat)“ koji podržava EU.

Osnovno polazište za prijedloge unapređenja Izbornog zakona – poglavlja 16, su preporuke navedene u finalnom Izvještaju o monitoringu medija za lokalne izbore u BiH 2016, te stručna analiza izbornog zakonodavstva i etičkih pravila za rad medija u BiH u vrijeme predizborne kampanje.

Predložene promjene Izbornog zakona u dijelu obaveza medija i novinara u izbornom procesu, uključuju jačanje principa jednakosti u medijskim predstavljanjima u besplatnim programima javnih RTV stanica, te ubrzavanje procedure rješavanja slučajeva kršenja izbornih pravila koju provodi RAK i ukazuje na zabranu diskriminacije, predrasuda i govora mržnje u medijskim izbornim sadržajima i u plaćenom političkom oglašavanju. Konačno prijedlozi ukazuju na neophodnost pravičnih, nepristrasnih i izbalansiranih informativno-političkih programa tokom izbora.

„Predložene promjene se odnose i na zabranu tendencioznog promoviranja interesa jedne političke stranke, bilo koje grupe ili pojedinca kao i na prevladavanje jednog mišljenja ili stanovišta kada je riječ o kontroverznim političkim, privrednim i drugim temama od javnog interesa“, istakla je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

Neke od dodatnih profesionalnih novinarskih zahtjeva i dilema kojima se pozabavila ova analiza odnose se na odredbe uključene u IZ BiH kojima se jasnije naglašava uređivačka nezavisnost medija.

Konačno date su i preporuke za unošenje odredbi kojima će se jasno precizirati pravo na odgovor u toku izborne kampanje u svim medijima, a naročito u štampi i online medijima, kao i na otvaranje rasprave o smislenosti instituta izborne šutnje za medije. Dalje preporuke odnose se na efikasno rješavanje pitanja zloupotrebe učestalog pojavljivanja nosilaca izvršne vlasti u predizbornim programima a apeluje se i na medije da unesu više kreativnosti u izborne sadržaje i pojačaju političke debate.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest