BHRT potražuje više od 37 miliona KM

Zbog ogromnih dugovanja entitetskih emitera (RTRS i RTVFBiH) prema državnoj televiziji, pokrenut je postupak pred Sudom BiH, ali do danas nije održano ni prvo ročište

Na dan 31. avgust ove godine dug Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) prema BHRT-u (neprebačena taksa naplaćena putem inkasa) iznosi 15 miliona i 400 hiljada KM, dok je dug Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH) 22 miliona i 100 hiljada KM (pet i po miliona za inkasno i 16 miliona i 600 hiljada za neplaćene usluge). Zbog ovih ogromnih dugovanja prema državnoj televiziji, koja se godinama nalazi na rubu opstanka, vodi se postupak pred Sudom BiH.

Stalne odgode

Ušlo se u devetu godinu sudskog spora i uopće nema naznaka da će on biti završen. Kako kaže član Upravnog odbora BHRT-a Zoran Krešić, pitanje je kada i kako će se ovaj spor riješiti, budući da još nije održano ni prvo ročište. Dugovanja dva emitera prema BHRT-u direktno su se odrazila na likvidnost BHRT-a i dovela javni medijski servis u tešku finansijsku situaciju.

– Stalno dolazi do nekog odgađanja, čas RTRS, čas Federalna televizija se ili ne pojave ili traže odgodu. Sve je još na stand byu. Nije održano ni prvo ročište, gdje bi se vidjelo što i kako dalje. To je u procesu sudskog potraživanja, a kao što sam rekao, spor se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, ali se još sve oteže, kao što se otezalo svih ovih godina. Kada razgovaram sa predstavnicima i jednog i drugog entitetskog servisa, čini se kao da oni nemaju problema s tim, ali je činjenica da oba samo traže načine da ne izmire svoje obaveze prema BHRT-u, ističe Krešić.

U Izvještaju o radu BHRT-a za prošlu godinu navodi se da drastični pad naplate RTV takse doživljava nezaustavljivu eroziju. Neadakvatan sistem naplate takse doveo je BHRT gotovo do finansijskog kolapsa koji svaki dan može izazvati prestanak rada ovog javnog emitera, zbog višemjesečne nemogućnosti servisiranja, čak niti minimalnih domaćih i međunarodnih obaveza.

– Pored pada prihoda od naplate RTV takse, glavni razlog za kritičnu finansijsku situaciju u kojoj se našao BHRT je naplata potraživanja od RTVFBiH i RTRS-a, navodi se u Izvještaju.

Međutim, ove godine potpisan je ugovor između JP Elektroprivreda BiH i Javni RTV servis, na osnovu kojeg je od 1. septembra na računima za električnu energiju navedena i RTV taksa od 7,50 KM.

Analiza naplate

Kako saznajemo, na narednoj sjednici Upravnog odbora BHRT-a bit će analizirana naplata RTV takse putem računa za električnu energiju.

Podsjećanja radi, delegati Doma naroda PSBiH nisu usvojili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2016. niti Izvještaj o realiziranju programskih planova za 2016. BHT1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Portala BHRT-a za prošlu godinu. Delegati nisu primili k znanju ni Programske planove BHT1, BH Radija 1, BHT1, Multimedije i Muzičke produkcije BHRT-a za 2017. ni Finansijski plan BHRT-a za 2017. godinu.

(Oslobodjenje.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest