Protest zbog tri napada na novinare u Banja Luci

Sarajevo, 13.09.2017.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (UO BH novinara) izražava zabrinutost zbog tri verbalna napada na novinare u Banja Luci, te onemogućavanja novinarskih ekipa da izvještavaju sa zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i drugih aktuelnih događaja u ovom gradu.

Prvo je štrajkač glađu – uposlenik Željeznica RS, Čedomir Knežević oduzeo mikrofone ekipi Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), zbog čega su drugi novinari solidarno odbili snimanje izjava i zahtjeva štrajkača. Sat kasnije je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS, verbalno napao i iz skupštinske sale izbacio snimatelje RTRS. Treći napad je uslijedio na press konferenciji organiziranoj povodom blokade rada NSRS, kojom prilikom je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine, izvrijeđao dopisnicu Oslobođenja iz Banja Luke Gordanu Katanu i dopisnika Dnevnog avaza Gorana Dakića.

UO BH novinara najoštrije osuđuje napade ne novinare i snimatelje, te zahtijeva od nadležnih organa NSRS, kao i svih poslaničkih klubova i samih poslanika poštivanje slobode medija i osiguranje nesmetanog rada novinarskim ekipama, bez obzira na političke sukobe i druga zbivanja u prostorijama Narodne skupštine. Nedopustivo je da stranke opozicije i pozicije u Republici Srpskoj koriste međusobne obračune kao priliku za istovremene napade na novinare, ili kao mogućnost da se obračunaju sa medijima u okviru postojećih političkih previranja na javnoj političkoj sceni RS.

UO BH novinara poziva novinare svih medija u Banja Luci da solidarno odbiju izvještavati sa događaja na kojima su napadnute njihove kolege, bez obzira iz kojeg su medija, te da bojkotiraju svakog političara ili političarku koji prijete novinarima i onemogućavaju ih u obavljanju profesionalnih zadataka.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest