Pozivaju se članice OESS-a da hitno imenuju novog Predstavnika za slobodu medija

Brisel, 20.6.2017. – Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridužile su se koaliciji organizacija za slobodu izražavanja i novinarskih organizacija u pozivu zemljama članicama OESS-a da hitno imenuju novog Predstavnika za slobodu medija.

Predstavnik za slobodu medija je nezavisna institucija OESS-a koja posjeduje jedinstven mandat koji štiti i promoviše medijske slobode u svih 57 zemalja OESS-a.

Bivša nositeljica mandata Dunja Mijatović napustila je ured 10. marta 2017. godine i od tada nije bilo imenovanja njenog naslednika. Iz EFJ i IFJ se navodi da će nastavak neuspjeha imenovanja naslednika oslabiti zaštitu slobode medija širom OSCE regiona, u isto vrijeme kada su medijske organizacije u zemljama članicama kritički napadnute.

U nastavku teksta pročitajte pismo članovima Stalnog savjeta Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OESS), u kome se pozivaju da imenuju novog Predstavnika za slobodu medija, bez odlaganja, kako se ne bi izgubila dvodecenijska uspješnost ove institucije.

PISMO OESS-U O POZICIJI PREDSTAVNIKA ZA SLOBODU MEDIJA

Mi, dole potpisani, novinari i organizacije koje promovišu slobodu izražavanja, pozivamo Stalni savjet Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi da imenuju novog mandatara Ureda OSCE Predstavnika za slobodu medija (RFoM), nakon što je mandat gospođe Dunje Mijatović istekao u martu ove godine.

Kao što stoji u našem pismu od 16. februara 2017., mi snažno vjerujemo u visoku vrijednost i važnost Ureda RFoM-a, i u mandat Predstavnika za koji su saglasne sve zemlje OSCE-a.

„OSCE Predstavnik za slobodu medija ima funkciju brzog upozoravanja i pruža brz odgovor na ozbiljno nepoštovanje u pogledu slobode medija i slobode izražvanja. Zemlje članice OSCE-a smatraju pravo na slobodu izržavanja za temeljno i međunarodno priznato ljudsko pravo i osnovnu komponentu demokratskog društva. Sloboda medija je nužna za slobodno i otvoreno društvo i odgovornu vladu. Predstavnik ima mandat da posmatra razvoj događaja u zemljama članicama i da zagovara i promoviše punu saglasnost principa i obaveza organizacije u pogledu slobode izražvanja i slobode medija.“

Od svoga otvaranja 1998., Ured je imao nosioce mandata bez prekida, a uzastopni Predstavnici za slobodu medija su pomagali održavanju slobode medija na dnevnom redu politike unutar OSCE-a i dali su značajan doprinos nizu inicijativa vezanih za slobodu štampe u OSCE regionu. To je omogućila nezavisnost ureda, ali i profil Predstavnika koji su pokazali odlučnost, viziju i stalnost u ispunjavanju svog mandata.

Bivši nosilac mandata, gospođa Dunja Mijatović napustila je Ured 10 marta 2017., nakon što je godinu dana produžila svoje dvogodišnje uslove. Austrijsko predsjedništvo OSCE-a dalo je rok do 7. Aprila 2017. za nominaciju njene zamjene, ali do danas nije bilo objavljivanja njenog naslednika.

Ova situacija zabrinjava medije i druge zainteresovane strane, uključujući mnoge organizacije koje se aktivno bave medijskim slobodama u Evropi, a koje se plaše gubitka vrijednog partnera i glasa. Rad RFoM-a je od kritičkog značaja, dok se novinari i medijski radnici širom OSCE regiona susreću sa značajnim i novim pritiscima.

Iako je Ured predstavnika nastavio da podržava svoj mandat u tranzicionom periodu od odlaska gđe Mijatović, snažno rukovodstvo predstavnika je ipak od suštinskog značaja da osigura da nacionalne vlade širom regiona ostanu odgovorne za svoje obaveze na zaštiti novinara i nezavisnosti medija. Propust da se odredi novi nosilac mandata rizikuje povratak unazad već postignutog napretka u zaštiti medijskih sloboda, potkopavajući napredak u promovisanju stabilnih, tolerantnih i odgovornih društava.

Zato pozivamo sve zemlje učesnice da pritisnu OEBS kako bi imenovao novog predstavnika za slobodu medija bez odlaganja da se ne bi postignuti dvodecenijski rezultati Ureda izgubili.

Takođe ohrabrujemo države učesnice da koriste svoju kolektivnu težinu kako bi uticale na izbor novog predstavnika, i tako omogućile najbolji mogući profil za ovu važnu poziciju, sa dosadašnjim iskustvom i dokazanom posvećenošću slobodi izražavanja i slobode štampe.

20. juni 2017.

  • ARTICLE 19
  • Association of European Journalists (AEJ)
  • Committee to Protect Journalists (CPJ)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • International Federation of Journalists (IFJ)
  • Index On Censorship
  • International Press Institute (IPI)
  • Reporters Sans Frontières (RSF)

EFJ, Brisel, 20. juni 2017.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest