Napadi na novinare ne smiju se tolerisati

napadiNapadi na novinare ne smiju se olako tolerisari i neophodno je da pravosuđe promijeni praksu kada su u pitanju novinari i napokon počne efikasno i na vrijeme procesuirati slučajeve napada na novinare, poručili su danas u Sarajevu novinari i urednici, učesnici debate o (ne)kažnjivosti napada na novinare u BiH.

„Najveće probleme imamo sa pravosuđem. Prema podacima Linije za pomoć novinarima  od 2006. do 2015. godine počinjeno je 65 napada na novinare/ke  sa elementima krivičnog djela. Slučajevi se dokumentiraju i onda dođe do zastare slučajeva u tužilaštvima. Samo 15 %  počinjenih djela je adekatno istraženo i pravosudno okončano u korist novinara/ki. Ovaj podatak najbolje govori o nedovoljnoj efikasnosti pravne zaštite novinara/ki u BiH“, kazala je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari. Nada Dalipagić, odvjetnica iz Mostara, istakla je problem neprijavljivanja napada na novinare.

„Svjedoci smo sve učestalih napada na novinare ali novinari  rijetko prijavljuju te napade i ne ulaze u sudske procese. Zašto je to tako, ne znam.  Da li je nepovjerenje u sudske organe, nesigurnost ili troškovi postupka, ne znam“, kazala je ona, dodavši da ipak postoje pozitivni primjeri kada novinari dobiju presudu.

“Novinari bi trebali intenzivnije da prijavljuju svoje slučajeve jer ukoliko su činjenice na njihovoj strani treba da zahtijevaju pravosudnu zaštitu”, kazala je ona. Novinarka Arijana Saračević-Helać   kazala je da novinari konstantno izvještavaju i bore se za prava drugih profesija, a kada se desi napad na novinare niko ne reaguje, pa ni sami novinari se ne štite.

„Nedostaje solidarnosti među samim novinarima i to je jedan od razloga što nam se dešavaju  napadi. U ovoj zemlji, nikada i nijedan političar nije sankcioniran, nikada nije ukoren, nikada mu nije smanjena plaća, a da ne govorim o ostavkama. Nažalost, sudstvo, tužiteljstvo, policija, još  je pod zaštitom vladajućih struktura. Kada novinara tuži neki moćnik, novinar je u startu u lošem položaju“, kazala je Saračević-Helać. Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, pozvao je sve novinare da ne čekaju kada se desi napad, nego da odmah reaguju i  obrate se policiji.

„Prevencija je najbitnija stvar. Bitna je brza reakcija policije ali i adekvatna kazna za počinioce. Vrlo nezgodno je kada novinar doživi napad jer je on na zadatku, obavlja svoj posao“, kazao je Nefić.

Učesnici debate istakli su da je potrebno ponovo zahtijevati izmjenu zakona na način da se napad na novinara reguliše kao napad na službenu osobu.  Na kraju debate zaključeno je da je u senzibiliranju javnosti potrebna novinarska solidarnost i da novinari treba da više izvještavaju o slučajevima napada na novinare; da novinari budu uporniji i zahtijevaju pravosudnu zaštitu; da se predloži izmjena u zakonu kako bi se novinari definisali kao službena lica; osnivanje fonda za zaštitu novinara i pravnu pomoć; veći angažman Institucije ombudsmena BiH i agencija za rodnu ravnopravnost u zaštiti novinara/novinarki. Debatu je organizovalo Udruženje/udruga BH novinari, a finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest