„Osnovne smjernice EU za jačanje slobode izražavanja u zemljama Zapadnog Balkana sadrže alate za unapređenje okruženja u kojem djeluju mediji i novinari kroz ispunjavanje odgovarajućih pravnih, institucionalnih i političkih uvjeta, preuzimanje odgovornosti od strane medijskih organizacija za unapređenje svoje unutarnje strukture i upravljanja, te povećavanje kapaciteta i reprezentativnosti novinarskih udruženja“ rekao je jučer u Fojnici šef Odjela za komunikacije i glasnogovornik EUD/EUSR Andy McGuffie, obraćajući se sudionicma Novinarske akademije 2015.

McGuffie je upoznao polaznike Akademije – studente novinarstva i komunikologije sa 5 univertizeta u BiH, sa naznačajnijim segmentima EU strategije za medije za period 2015 -2020, kao i ključnim izazovima koji očekuju BiH u procesu pridruživanja EU.

Andy McGuffie je upozorio na zastoj u jačanju medijskih sloboda u BiH ocijenivši da to „otežava uslove u kojima rade novinari i dovodi do smanjenja državnih izdvajanja za medije“.

„ Preporuke proizašle iz konsultacija Evropske komisije sa predstavnicima medijske zajednice u BiH iz juna 2015. su poboljšanje radnih uslova za novinare, tretiranje problema državnog finansiranja medija naročito kroz oglašavanje, imenovanje upravljačkih struktura javnih medijskih servisa u skladu sa zakonima, transparentnost medijskog tržišta te pomoć ranjivim grupama i borba protiv diskriminacije i govora mržnje“, rekao je McGuffie.

McGuffie je preporučio studentima novinarstva da više koriste postojeće mehanizme za zaštitu novinarskih prava i slobode izražavanja, kao što je Linija za pomoć novinarima, te da se ativnije uključe u rad novinarskih udruženja, medijskih i drugih profesionalnih organizacija, kao što su Vijeće za štampu ili Udruženje BH novinari.  

Govoreći o procesima pridruživanja BiH zemljama – članicama Evropske unije, on je istakao da „ Bosna i Hercegovina još uvijek nije spremna za zvanično pristupanje Uniji jer još uvijek nisu sprovedene reforme u svim oblastima koje su nužne za dobijanje statusa punopravne članice“.

„Ključne reforme imaju za cilj uskladiti zakonodavstvo BiH sa važećim zakonodavstvom Unije, što je prilično jasno i očigledno. Pored toga, BiH treba ispuniti niz ekonomskih i političkih (kopenhagenških) kriterija koji uključuju i slobodu izražavanja koja je od velikog značaja za buduće karijere studenata novinarstva“, pojasnio je McGuffie.

Novinarsku akademiju 2015 je organizovalo Udruženje BH novinari uz podršku Vijeća Evrope treću godinu zaredom. Polaznici ovogodišnje Akademije su studenti novinarstva i komunikologije, te novinari i urednici loklanih i regionalnih medija u BiH, a program edukacije je fokusiran na predstvaljanje manjinskih i ranjivih grupa kroz medijske sadržaje.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest