Na godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ)  održanoj u Budvi 1. i 2. juna izražena je zabrinutost zbog povećanja fizičkih napada i zastrašivanja novinara, te nekažnjavanja tih napada na Balkanu. Učesnici Skupštine, na kojoj je učestvovalo 49 novinarskih organizacija iz 33 zemlje, govorili su o nepoštovanju prava novinara i medijskih radnika na pristojne plate, na pravične naknade za slobodne novinare, kao i sindikalnim i pravima na kolektivno pregovaranje.

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Evropske federacije novinara je kazao da ovom dijelu Evrope, sigurnost i sloboda medija su izuzetno važna pitanja. “Ne možemo dozvoliti da nadležni organi zatvaraju naše kolege novinare, jer naš cilj je da pričanjem priča osiguramo dalji razvoj demokratije“, kazao je on.

Predsjednica sindikata medija Crne Gore, Mirjana Camović, kazala je da je nivo slobode medija u ovoj zemlji takav da profesiju napušta svako ko uspije da nađe bilo kakav drugi posao. “Uslovi rada u medijima su nikad gori. Novinari rade po 12 ili čak 15 sati dnevno. Otkazi koji se dešavaju već godinama su toliko drastični da su oni koji i dalje imaju posao prinuđeni da pokrivaju po više radnih mjesta odjednom i to za manju platu. To naravno utiče na kvalitet posla koji obavljaju, na krajnji proizvod koji se nudi čitateljima i gledateljima ali i na psihu novinara i novinarki“, kazala je Camović.

Na Skupštini je istaknuto da je zbog istraživačkih tekstova o sumnjivim osobama iz Crne Gore prije osam godina brutalno pretučen novinar Tufik Softić i da od tada ništa nije učinjeno radi otkrivanja napadača i nalogodavaca.

„Prije dvije godine u njegovo dvorište bačena je bomba, a taj slučaj još nije riješen. Softić je pod stalnom policijskom zaštitom već godinu i po, kazali su novinari  iz Crne Gore.

Osuđen je i fizički napad na hrvatskog istraživačkog novinara Željka Peratovića, koji je pretučen ispred svog doma.

Skupština je pozvala EFJ i svoj izvršni odbor da zatraži od vlada Hrvatske i Crne Gore da ubrzaju istragu, te da se postaraju da napadači budu kažnjeni.

Zatraženo je da se ohrabre nacionalne vlasti da obezbijede pravdu za novinare koji su napadani i zastrašivani, da se podrže članice EFJ iz regiona da organizuju zajedničke aktivnosti, uključujući štrajkove kako bi zaštitili svoja prava. Da se pozovu medijske kompanije i poslodavci da strogo poštuju sindikalna prava, da obezbijede odgovarajuće radne uslove i u potpunosti poštuju nacionalne zakone o radu i kolektivne ugovore tamo gdje postoje, da podstiču medijske kompanije i poslodavce, te primjenjuju kolektivne ugovore u medijima tamo gdje oni ne postoje.

Predloženo je i da se o svim problematičnim pitanjima upoznaju evropske institucije poput Vijeća Evrope, Međunarodne organizacije rada i izvjestioca UN o slobodi izražavanja.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest