Održana regionalna konferencija o sigurnosti i zaštiti novinara

10-12konferencijaRazvijanje kapaciteta lokalnih organizacija, veći angažman međunarodne zajednice i stvaranje zajedničke regionalne platforme novinarskih udruženja u regiji,  neophodni su koraci kako bi se zaustavili sve izraženiji pritisci i ugrožavanje sigurnosti novinara u regiji. Ovo su neki od zaključaka regionalne konferencije “Sigurnost i zaštita novinara u zemljama Zapadnog Balkana”,  održane danas u Sarajevu, u organizaciji Civil Rights Defenders i Udruženja/udruge BH novinari.

Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Makedonije ukazali su na ključne probleme bezbjednosti medijskih radnika i predstavili najekstremnije slučajeve fizičkog i drugih oblika nasilja nad novinarima.  Poručili su da konstantni pritisci i napadi na novinare pokazuju nesposobnost i odsustvo volje vlasti da obezbjede uslove za slobodu medija koja je nužna za provođenje reformi u demokratskom društvu.

Prema podacima novinarskih udruženja u zadnjih deset godina desilo se na  stotine raznih vrsta napada, prijetnji  i pritisaka, na novinare u cijeloj regiji.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić,  kazala je kako je ovo udruženje od 2004. godine do danas zabilježilo 400 različitih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja, a od 2006. godine do septembra 2014. godine registrirano je 40 fizičkih napada na novinare i 17 prijetnji smrću. “Istražujemo dokle se došlo i jesu li adekvatno reagirale institucije i agencije nadležne za istrage krivičnih djela. Nažalost, prema dosadašnjim podacima samo tri slučaja su pravosnažno okončana kroz pravosudni sustav BiH, što govori o tome kako ne postoji volja da se napadi na novinare procesuiraju u skladu sa zakonima u BiH i međunarodnim konvencijama”, rekla je ona.

“Od 2008. do 2014. godine u Srbiji je zabilježeno 348 napada na novinare i druge medijske profesionalce”, naveo je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović. On je naglasio da najveći broj slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja ostaje nerazriješen i neprocesuiran. Branislava Opranović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine,  kazala je da moćnici žele da stave pod kontrolu sve medije.

“Mislim da će to biti kraj medijskim slobodama. Velika cenzura vlada u Srbiji i u Vojvodini, ne samo u pisanim i elektronskim, već i u novim medijima”, rekla je ona. Predsjednica Sindikata novinara Crne Gore Marijana Ćamović, istakla je da je Crna Gora evropski šampion kada se uporedi njena veličina i broj napada na novinare. Predsjednik Hrvatskog društva novinara Zdenko Duka kazao je da se u Hrvatskoj  posljednjih godina broj fizičkih napada na novinare smanjio.

„Međutim, situacija je daleko od idealne. Krivično djelo klevete nije ukinuto, a u međuvremenu u zakon  je dodano i javno sramoćenje  na osnovu kojeg je i tužena jedna novinarka“, kazao je Duka. Izvršni direktor CRD-a Goran Miletić smatra da se u mnogim izvještajima o slobodi medija na Balkanu navodi da novinari nisu dovoljno zaštićeni, jer su izloženi napadima i ucjenama.

„Međunarodna zajednica u jednom momentu se prestala baviti medijima u ovom regionu da bi sad govorili o bazičnoj zaštiti novinara. Međunarodna zajednica se vraća sa interesom za stanje u medijima ali smo izgubili deset godina jer se niko nije bavio pitanjem medijskih sloboda i prava novinara. Od neke većine građana ne možemo očekivati solidarnost i još manje od države. Imamo jedni druge i međunarodnu zajednicu“, kazao je Miletić. Pravni savjetnik za medijska pitanja organizacije Internews  i bivši ombudsman za medije FBiH Mehmed Halilović, rekao je da je u BiH potreban veći angažman ombudsmana za ljudska prava  na rješavanju medijskih problema.

„Bilo bi najbolje kada bi se osnovao ured nezavisnog ombudsmana za medije. Međutim, i u kapacitetima postojećeg Ureda ombudsmana za ljudska prava BiH može se konkretnije pomoći novinarima, samo je potrebna volja za tu akciju“, kazao je Halilović.

Konferencija “Sigurnost i zaštita novinara u zemljama Zapadnog Balkana” održana je na međunarodni Dan ljudskih prava i povodom dvadeset godina postojanja Udruženja/Udruge BH novinari i NUNS-a.

10-12-1 10-12-2 10-12-4

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest