Zaustaviti banalizaciju govora mržnje

mrznja005Policija i tužilaštva u BiH trebali bi napokon da prihvate odgovornost i počnu procesuirati govor mržnje u javnom prostoru, poručili su juče u Prijedoru učesnici radionice “Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu – procesuiranju slučajeva jezika mržnje” koju je u saradnji sa Vijećem Evrope organizovalo Udruženje BH novinari. Ekspertica Vijeća Europe iz Strasbourga Onur Andreotti je kazala da posebno u Prijedori primijetila banalizaciju govora mržnje ali i veliku želju građana da se tome stane u kraj.

“Tolerancija i poštivanje svih drugih bića temelj su demokratskog društva. Govor mržnje je kažnjiv. Evropski sud odlučuje od slučaja do slučaja. Ne postoji jedna jasna linija po kojoj se odlučuje. Kontekst i namjera pojedinca koji stvara govor mržnje su jako bitne. Govor mržnje je jako opasna pojava i mislim da se nevladine organizacije, aktivisti i pravosuđe u BiH trebaju aktivnije time pozabaviti”, kazala je Andreoti.

Duško Miloica, predsjednik Osnovnog suda u Prijedoru, kazao je da je za suzbijanje govora mržnje neophodno uskladiti zakone na svim nivoima u BiH.

“Potrebna je edukacija za nas iz pravosuđa ali posebno za policiju i tužilaštva. Takođe, građani treba da se edukuju da prijavljuju slučajeve jer mi ih nemamo u evidenciji. Posljedice govora mržnje mogu biti jako negativne i zato su i ovakve radionice veoma bitne. Nezavisnot pravosuđa nije sputavana od politike, u pitanju je neinformiranost”, kazao je Miloica, dodavši da pravosuđu nedostaje i input od građana i nevladinih organizacija.

“Kada pričamo o govoru mržnje spominjemo medije i političare, a zaboravljamo da govor mržnje proizvodi i dio nevladinog sektora i vjerske zajednice. Mi odbijamo da prihvatimo činjenicu da živimo u kompleksnoj državi.Moramo uticati na institucije da jasno definišu ovaj problem u zakonodavstvu i da procesuiraju ovakve slučajeve”, kazao je Sudbin Musić, sekretar Udruženja logoraša “Prijedor 92”.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest