Nizom događaja obilježen Svjetski dan slobode medija u BiH

danslobodemedija2012Predstavljanjem istraživanja „Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH“ u Sarajevu, javnom debatom u Banjaluci, te dijeljenjem info materijala o slobodi izražavanja i pravima novinara u 31 bh. gradu u sklopu kampanje „Osvoji slobodu-budi odgovoran“, danas je obilježen Svjetski dan slobode medija u BiH. U sklopu ove kampanje danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj je poručeno da su kršenja prava novinara i prava na izražavanje u porastu u BiH i da bi zbog toga državne institucije morale da preuzmu odgovornost za zaštitu novinara i slobode izražavanja.

Predstavljajući istraživanje „Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH“ Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari, kazala je da na nivou BiH anketirane osobe smatraju da je sloboda medija na nezavidnoj razini, odnosno da je malo ili nikako prisutna, a da slobodan rad medija sprečavaju političke i finansijske prepreke.

“Političari i političke stranke su glavni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda, a napadi na novinare su neprihvatljivi, smatraju ispitanici. Imamo sve potrebne institucije koje su neophodne da štite medijske slobode, odličan zakonski okvir, a s druge strane imamo porast kršenja prava novinara i prava na slobodu izražavanja”, kazala je Borka Rudić, dodavši da je prošle godine registrovano 52 slučaja, među kojima je najviše fizičkih i verbalnih napada i kršenja prava iz radnog odnosa. Skoro podjednak broj ispitanika u istraživanju smatra da treba, odnosno ne treba plaćati tv pretplatu.

Ljiljana Zurovac, direktorica Vijeća za štampu BiH, naglasila je da se u BiH više ne krije koja politička partija ima više uticaja na medije.
” Javni servisi u BiH trebalo da rade u interesu građana, a ne u interesu određenih političkih partija.
Zbog toga Vijeće za štampu inzistira na uključivanju građana u proces podizanja profesionalnih standarda u medijima, omogućavajući građanima polaganje žalbi i reagiranja na neistinito izvješćivanje medija. Jako je važno da svako od nas bude svjestan povratka govora mržnje u medijima i da razluči da govor mržnje od slobode govora”, kazala je Zurovac.

Denis Hadžić, predsjednik Omladinske novinske asocijacije kaže kako je sloboda medija u BiH na nivou one u Kosovu i da je potrebno više odgovornosti i hrabrosti samih novinara kako bi se situacija promijenila.Niz događaja u sklopu kampanje „Osvoji slobodu-budi odgovoran” organizovali su Udruženje/udruga BH novinari i Vijeće za Štampu u BiH u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom (ONA) i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH.Kampanju su finansijski podržali Fondacija Friedrich Ebert i Civil Rights Defenders.

 


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest