Podizanja optužnice protiv novinara Damira Kaletovića, urednika političkog magazina „60 minuta“ koji se emitira na FTV, je presedan u novijoj pravosudnoj praksi BiH u kojoj je još 1999. godine, kroz dekriminalizaciju klevete, otklonjena svaka mogućnost krivičnog gonjenja novinara zbog njihovih tekstova, komentara ili istraživačkih tema, stoji u saopštenju koje su objavili Udruga/Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima nakon što je banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Kaletovića zbog toga što je „nesumnjivo počinio krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje“ Vitomira Popovića, nekadašnjeg ombudsmena za ljudska prva u Uredu Ombudsmena BiH.
– Spočitavati novinaru da „neovlašteno“ prisluškuje i tonski snima ombudsmena za ljudska prava u njegovom uredu postupak je koji ozbiljno dovodi u pitanje poznavanje tehnologije tv novinarstva od strane sastavljača tužbe, kao i njihovu upućenosti u općeprihvaćene standarde slobode prikupljanja i objavljivanja informacija od javnog značaja, definiranih u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima – piše u saopštenju.
Udruženje i Linija podsjećaju odgovorne osobe u Okružnom tužilaštvu Banja Luka da je Komitet ministara Vijeća Evrope u Deklaraciji o zaštiti i promociji istraživačkog novinarstva još 26.septembra 2007. godine, zatražio od zemlja članica Vijeća, uključujući i BiH, da se “suzdrže od sudskih postupaka pokrenutih protiv medijskih profesionalaca zbog objavljivanja informacija od javnog interesa, a koje vlasti iz različitih razloga žele sačuvati od javnosti”. U istom dokumentu, Komitet ministara Vijeća Evrope je ukazao na potrebu inkorporiranja u lokalno zakonodavstvo prakse Evropskom sudu za ljudska prava, koji je pravo na slobodu izražavanja proširio ne samo na slobodu objavljivanja već i na slobodu novinarskog istraživanja kao iznimno važnu fazu istraživačkog novinarstva.
– BH novinari i Linija za pomoć novinarima su zgroženi nad činjenicom da jedna važna pravosudna institucija, kao što je Okružno tužilaštvo Banja Luka, potpuno zanemaruje evropske standarde i praksu zaštite prava na slobodu izražavanja i ne uvažava značaj slobodnog istraživačkog novinarstva za demokratski razvoj BiH uključujući i RS, stoji u saopštenju u kom Udruženje Linija najavljuju da će u praćenje ovog slučaja i sprečavanju krivičnog progona novinara zbog njihovog rada zatražiti pomoć OSCE-a, Vijeća Evrope i Evropske komisije, kao i Međunarodne federacije novinara iz Brisela.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest