REAGOVANJE UDRUŽENJA/UDRUGE BH NOVINARI i VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH:

Udruženje/udruga BH novinari i Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini su hitno reagirali, nakon primljene vijesti o privođenju jednog broja urednika na saslušanje po naredbi Okružnog tužilaštva Doboj a po “krivičnoj prijavi” koju je protiv njih podnio g. Faruk Balijagić, advokat osumnjičenog Milivoja Novića za sudjelovanje u organiziranom lancu protitucije u Doboju.

U pismu, upućenom 25.08.2008, Okružnom tužilaštvu Doboj, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Uredu disciplinskog tužitelja u Sarajevu , Udruženje/udruga BH novinari i Vijeće za štampu u BiH su izrazili svoje negodovanje zbog činjenice da su gl. urednici dnevnih listova Nezavisne novine, Dnevni Avaz i Fokus, te televizija BH TV1 i RTRS, obaviješteni putem telefona i pismenim pozivima odaslanim putem faksa, kako moraju dati izjave nadležnim policijskim organima kao «građani» za «medijske sadržaje» koji su objavljeni u njihovim medijima, a u vezi sa slučajem prostitucije u Doboju.

Pozivajući se na međunarodne standarde i dokumente kojima se osigurava sloboda izražavanja i neovisan rad medija i koji uključuju pravo javnosti da bude upoznata sa događajima od značaja za građane, te na činjenicu da je Bosna i Hercegovina prihvatila sve te standarde i dokumente, Udruženje/udruga BH novinari i Vijeće za štampu u BiH su istovremeno od nadležnim pravosudnih institucija zatražili hitan odgovor na sljedeća pitanja:

1. Na osnovi kojeg zakona je podnesena krivična prijava i data naredba o saslušanju urednika kao građana, za novinske tekstove i priloge objavljene u medijima u kojima obnašaju uredničke funkcije?
2. Za koje krivično djelo su osumnjičeni gl. urednici kao građani? Ovo pitanje postavljamo imajući u vidu činjenicu da je u BiH od 2003. na snazi Zakon o zaštiti od klevete kojim je dekriminalizovana kleveta i prebačena u oblast građanskog prava, a to znači da novinari i urednici ne mogu biti krivično gonjeni zbog objavljenih medijskih sadržaja.
3. Kojim zakonom/ pravnim aktom i na koji način je regulirana procedura pozivanja osoba u nadležne policijske službe radi davanja izjave u vezi sa djelima za koja su osumnjičeni? Da li je uobičajeno da se osobe pozivaju putem telefona ili faksa, kako je to bilo u ovom slučaju?

Iz Okružnog tužilaštavo Doboj odmah je stigao odgovor, ali samo na treće pitanje, pa je s toga zahtjev ponovljen. U četvrtak, 28.8.2008, Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH su ponovno informirani od strane glavnog okružnog tužitelja g. Saliha Memića, kako je Okružno tužilaštvo Doboj dobilo krivičnu prijavu protiv urednika nekoliko medija u BiH podnesenu, preko advokata, od Milivoja Novića, osumnjičenog za sudjelovanje u lancu organizirane prostitucije iz Doboja. Glavni dobojski tužitelj je, kako se navodi, «zatražio dostavljanje informacija kako bi utvrdio da li uopšte postoje osnovi sumnje da je u konkretnom slučaju počinjeno krivično djelo i da li postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica počinioci krivičnog djela iz prijave».

Zanimljiva je činjenica, da je u međuvremenu (srijeda, 27.8.2008) jedan od urednika dobio, opet putem telefonskog poziva, obavijest da «ne mora pristupiti davanju izjave» i da je «postupak obustavljen».

Smatrajući da je ovim postupkom najgrublje narušena sloboda medijskog izvještavanja i zagarantirana sloboda medija, BH novinari i Vijeće za štampu u BiH ovim utem javno zahtjevaju od Okružnog tužiteljstva Doboj, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ureda disciplinskog tužitelja precizan odgovor na postavljena pitanja i obrazloženje naprasne obustave uzimanja izjava od urednika koji su bili na spisku „osumnjičenih“.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest