Udruženje/udruga “BH novinari” najoštrije osudjuje prijetnje upućene grupi sportskih novinara – izvještača sa utakmice nogometnih reprezentacija BiH i Belgije koji su kritički pisali o ovom sportskom susretu i dešavanjima u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH.

Osobe, koje su se predstavile kao “prijatelji Nogometnog/Fudbalskog saveza” poslali su novinarima, čija imena iz sugurnosnih razloga ne možemo objaviti, više prijetećih poruka sa sadržajem: “Mrak bi vas mogao progutati nastavite li pisati o pojedincima iz Nogomentnog saveza”, “Više nećete smjeti ulicom hodati”, itd….

Ovo nije prvi put da kriminogeni pojedinci povezani sa Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH upućuju prijetnje novinarima i na različite načine pokušavaju spriječiti medije da pišu o ovoj sportskoj organizaciji,postupcima njenih čelnika, a posebno o lošim rezultatima nogometne reprezentacije BiH.

“BH Novinari” pozivaju čelnike N/FS BiH da se javno ograde od prijetnji koje su upućene grupi novinara. Ukoliko to ne urade, shvatićemo da oni lično stoje iza takvih prijetnji i zastrašivanja.

Udruženje/udruga “BH Novinari” će poduzeti sve raspoložive mjere da zaštite živote svojih kolega – sportskih novinara i dignitet njihovog novinarskog rada. Duboko smo ubijedjeni da će policija, bosanskohercegovačko sudstvo i Ured visokog predstavnika pružiti svoju pomoć u zaštiti novinara i stati ukraj nasilničkom i kriminogenom ponašanju takozvanih “prijatelja Nogometnog saveza”.

Sarajevo, 31.mart 2005.

Upravni odbor Udruženja/udruge”

“BH Novinari”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest