Više od 120 novinara još uvijek u zatvorima u Turskoj

U zatvorima u Turskoj još uvijek se nalazi više od 120 novinara, što predstavlja globalni rekord, a situacija medija u zemlji nije se poboljšala nakon ukidanja dvogodišnjeg vanrednog stanja prošle godine, objavili su u utorak iz Međunarodnog instituta za novinare, prenosi Reuters.

Turska je proglasila vanredno stanje ubrzo nakon propalog pokušaja državnog udara 2016. godine. Više od 150.000 sudija, advokata, akademskih radnika, vojnih i državnih službenika je otpušteno ili suspendovano zbog sumnji da podržavaju imama Fetulaha Gulena kojeg Ankara optužuje za pokušaj državnog udara. Više od 77.000 ljudi nalazi se u zatvorima u isčekivanju suđenja.

Stotine novinara se suočilo sa krivičnim progonom od državnog udara, većinom zbog optužbi vezanih za terorizam, saopštili su iz Međunarodnog instituta za novinare.

“Iza tih brojki krije se priča o strahovitim kršenjima osnovnih prava, a deseci novinara držani su u zatvoru na osnovu najozbiljnijih optužbi za terorizam mjesecima, ponekad i godinama, dok čekaju suđenje, u mnogim slučajevima bez službene optužnice”, navodi se u izvještaju piše Reuters.

Iz Instituta također navode da je tursko pravosuđe preplavljeno predmetima nakon državnog udara, ali nijeu mogućnosti da ih pravno ispita jer je trećina svih sudaca bila među onima koji su smijenjeni s dužnosti zbog sumnje da su povezani s neuspjelim državnim udarom.

Ankara kaže kako su zatvaranja, otpuštanja i suspenzije bili neophodni za zaštitu nacionalne sigurnosti, s obzirom na to da se Turska suočila s napadima kurdskih, islamističkih i krajnje lijevih militanata.

Kritičari tvrde da je turski predsjednik iskoristio neuspjeli državni udar kako bi obuzdao one sa kojima se ne slaže i ojačao svoje moći na vlasti, što su optužbe koje Ankara negira.

Suđenja protiv brojnih novinara još uvijek traju.

(RSE/RL)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest