BH NOVINARI: Vlasnici i uprava Una TV su odgovorni za radno – pravni status novinara 

Banja Luka/Sarajevo, 29.7.2024. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podšku uposlenicima Una televizije (Una TV) i pozivaju ih da svoj radno – pravni status i najavljeni otkaz ugovora o radu rješavaju u okvirima Zakona o radu Republike Srpske i svih drugih zakonskih akata koji definiraju obaveze poslodavca prema radnicima/cama u situacijma kada vlasnik medija nije u mogućnosti nastaviti sa radom.

Pitanje otkaza za oko 80 novinara/ki i drugih uposlenika/ca Una TV kao i zaštita njihovih radnih prava, materijalnog položaja i profesonalnog integriteta moraju se vratiti u okvire zakona, budući da se ovaj slučaj ciljano politizuje i objašnjava (jedino) sankcijama SAD prema firmama i pojedincima u Republici Srpskoj. Na taj se način pokušavaju osloboditi zakonske odgovornosti Upravni odbor Una TV i vlasnik Inifinity Media, ali i političari klijentelistički povezani sa ovim medijem i njegovim vlasnicima.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako se o finansijskim teškoćama u poslovanju vlasnika Una TV ( ranije njemački Foundcentar a sada Infinity Media) javno pisalo i govorilo još od 2021. godine, kada je jedan broj novinara/ki i urednika/ca samoinicijativno napustio ovaj medij a drugi, uposleni na portalu, dobili otkaz bez valjanog objašnjenja. Ne treba zaboraviti također kako su, mnogo prije bilo kakvih sankcija i u potpunoj tišini, izbačeni na ulicu novinari i novinarke Pressa RS,  Fokusa, ATV –a, Reportera, Bel kanala Banja Luka, itd. Desilo se to onoga trenutka kada su vlasnici navedenih medija imali svoje interese i prilagođavali ih politikama koje su stajale iza njih, znajući da će ih te iste politike amnestirati od bilo kakve odgovornosti prema otpuštenim novinarima i novinarkama.

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara još jednom iskazuje punu solidarnost sa uposlenicim/cama Una TV i poziva ih da koriste besplatnu pravnu zaštitu advokatskog tima Linije za pomoć novinarima (FMHL), kako bi raskid ugovora o radu sa vlasnicima ove televizije bio proveden u skladu sa zakonom i uz zaštitu temeljnih radničkih prava.  Također, javno pozivamo Sindikat medija i grafičara Republike Srpske, jedinog zakonom određenog zastupnika radničkih prava u medijima u ovom etitetu, da hrabro stane uz radnike/ce Una TV, uprkos moćnicima koji stoje iza vlasničke struktue ovog medija.

Na kraju, BH novinari pozivaju Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine da konačno stavi u parlamentarnu proceduru nacrt Zakona o javnosti medijskog vlasništva i pluralizma informacija, koji stoji u ladicama ovog Ministarstva od decembra 2018. Usvajanje evropskog zakon o transparentnosti vlasništva i finansiranja medija, možda neće spriječiti neke buduće slučajeve poput Una TV, ali će barem novinarima i novinarkama dati mogućnost izbora: hoće li svoj profesionalni integritet i živote dati na volju javno imenovanim vlasnicima medija i političkim lobijima koji stoje iza njih ili će odabrati rad u interesu javnosti i infomisanja građana.

 

Upravni odbor BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest