ONAuBiH objavila priručnik za medijsko izvještavanje o LGBTIQ temama u BiH
ONAuBiH predstavila priručnik „Izvještavanje u bojama duginog spektra: Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBTIQ temama u Bosni i Hercegovini“.
Na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo mapiranje 14 najčitanijih bosanskohercegovačkih portala, gdje je analizirano više od 50 članaka, Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) predstavila je priručnik za medijsko izvještavanje o LGBTIQ temama unutar bh. medijskog diskursa, ali i profesionalne smjernice i preporuke za novinare/ke koji/e izvještavaju o LGBTIQ temama.
Analizirana su medijska izvještavanja o LGBTIQ temama unutar bh. medijskog diskursa neposredno pred i neposredno poslije Povorke 2022 (1. 4. – 30. 9. 2022.). Radom na istraživanju, istraživačice Kristina Ljevak i Jasmina Čaušević su, u saradnji s projektnim timom, proširile vremenski opseg i na događaj u Banjaluci kada su napadnuti aktivisti Povorke.
Priručnik predstavlja i komparaciju između onoga što je prethodilo vidljivosti borbe za prava LGBTIQ zajednice.
„Izvještavanje u bojama duginog spektra: Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBTIQ temama u Bosni i Hercegovini“, piše ONAuBiH, predstavlja jedan od rezultata rada tima ove organizacije koji je objavljen u sklopu projekta „Sve boje duge“, koji se sprovodi uz podršku USAID/INSPIRE programa.
Priručnik je dostupan za preuzimanje online na ovom linku.
foto: ONAuBiH
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest