Удружење/удруга БХ новинари

Удружење/удруга БХ новинари (у даљњем тексту БХН) је неполитичка, непрофитна организација чији су чланови новинари, слободни новинари, студенти новинарства и други медијски упосленици (фото-репртери, лектори, коректори, сниматељи, видео новинари, он лине новинари…), чија је основна професија новинарство. БХН је основан 2004 као кровно удружење новинара у Босни и Херцеговини са активностима које покривају цијели териториј државе. Основни циљеви БХН су: (а) заштити и побољшати слободе, права и одговорности новинара као и заштити углед и достојанство новинарске професије и (б) побољшати право јавности да буде информирана о дешавањима у друштву, као и право сваке особе на слободу мишљења, изражавања и приступ медијима.

Мисија БХН: Удружења/удруге “БХ новинари” је мултиетничка асоцијација за заштиту права новинара, унапређење професионалних стандарда и одговорности, те потицај развоју демократског окружења за рад медија у Босни и Херцеговини и свијету.

Визија БХН: У нареде три године БХН намјерава постати водећа асоцијација новинара у Босни и Херцеговини са снажним капацитетима за заштиту статусних и социјалних права новинара и унапређење новинарских знања и вјештина. Кроз куповину властитог простора и осигурање увјета за приближавање финансијској самоодрживости желимо постати мјесто окупљања и дјеловања медијских дјелатника оданих вриједностима новинарске професије и демократског друштва.

Темељни и пословни циљеви БХН:

БХН у свом дјеловању полази од основних људских права на слободу изражавања и примања информација, утемљених у домаћим и медјународним документима. У том контексту, сврха постојања БХН је:

штитити и унапређивати слободе, права и одговорности новинара, те чувати углед и достојанство новинарске професије
унапређивати основно, Уставом загарантовано право јавности да буде информирана о збивањима у друштву, као и права сваке особе на слободу мишљења, изражавања и приступа медијима.

У остварењу своје мисије, Управни одбор и манџмент БХН су дефинирали сљедеће пословне циљеве:

унаприједити доступност постојећих активности асоцијације као и квалитету услуга према чланству
унаприједити управљање асоцијацијом кроз подизање менаџемент и маркетинг знања Секретаријата и Извршног одбора БХН
побољшати канале интерне комуникације (унутар Секретаријата, Секретаријат-органи, Секретаријат-чланство)
унаприједити мотивираност чланства за проактиван волонтерски рад
смањити овисности о донаторима кроз повећање властитих прихода БХН од чланарине, развијених нових сервиса и комерцијалних услуга
у бх.јавности изградити имиџ БХН као проактивне новинарске асоцијације посвећене потребама и интересима својих чланова и новинарске професије

БХН услуге

БХН осигурава својим члановима слиједеће врсте услуга:

(1) Бесплатна правна и стручна помоћ – заштита новинара и медија у случају физичког, политичког, економског и других притисака, као и случајева кршења права новинара и слободе изражавања. Експерти и адвокати помажу новинарима и медијима у правним и другим споровима како би им осгурали заштиту њихових права. Ове услуге су доступне за чланове БХН, али и друге новинаре и медијске упосленике кроз Линију за помоћ новинарима која дјелује као засебан сервис унутар БХН;

(2) Специјализирани и тематски тренинзи- организација ин-хоусе тренинга, радионица и семинара за развој и побољшање знања и вјештине новинара и студената тематским областима релеватним за права новинара, слободу изражаванај, етичке и професионалне, као и примјену Закона о заштити од клевете и Закона о слободи приступа информацијама;

(3) Социјалне услуге и заштита – пружање стручне и правне помоћи у случајевима кршења новинарских права у радном односу, побољшање колективног уговора за новинаре и радних увјета, помоћ у организацији синдиката нудећи могућност за регулирање здравственог и пензионог осигурање, као и хитну финансијску подршку у случајевима изненадне болести или престанка радног односа ( у оквиру БХН Фонд солидарности);

(4) Попусти и остале услуге – издавање међународних пресс картица, осигурање попуста за аутобусни, зрачни и жељезнички саобраћај у Босни и Херцеговини и у свијету;

(5) Заговарање и лобирање – активно судјеловање у изради, доношењу и проведби закона, правила и прописа који се односе на рад новинара и медија у БиХ, организирање различитих врста конференција, семинара и радионица, судјеловање на локалним и међународним скуповима, као и у тијелима Међународне федерације новинара (ИФЈ) и на њиховим конгресима.

Чланство

БХН нуди три врсте чланства: пуноправно чланство – за новинаре и друге медијске упосленике чије је главно занимање је новинарство, придружено чланство – за студенте новинарства који су почели радити у медијима као волонтери или сурадници и почасно чланство – за новинара који су напустили новинарство и почели се бавити односима с јавношћу, маркетингом, управљањем медијима или другим активностима везаних за медије, који нису више активно новинари али и даље желите бити чланови БХН. Те три категорије чланова имају једнака права и сви они судјелују у активностима Скупштине БХН. Само пуноправни чланови могу бити именовани за чланове управних и извршних тијела БХН.

БХН тренутно има 720 чланова из свих врста медија (принтани медији, радио и ТВ, новинске агенције и он-лине медији), који долазе из свих дијелова БиХ и представљају различите националности и различите старосне скупине. Чланови БХН су новинари и други упосленици дневних листова у БиХ (Ослобођење, ЕуроБлиц, Дневни Аваз, Независне новине, Дневни лист), часописа (Дани, Старт и Слободна Босна), јавних радијских и телевизијских кућа (РТВФБиХ, БХРТ, РТ РС), приватних ТВ станица (ОБН, ПИНК, АТВ, РТВ Мостар и БХ ТВ, РТВ Зеница, РТВ Бихаћ), великог броја локалних и регионалних радио станица, новинских агенција Онаса и Фена, онлине медија (Сарајево X портал, Радио Сарајево, Фронтал); студенти новинарства из Сарајева, Тузле, Мостара..

(Цијели попис БХЈ чланова, заједно с именима медија у којима раде је доступан на www.бхновинари.ба

Управна тијела и органи БХН

БХН је удружење/удруга грађана на челу са Управним и Извршним одбором. Удружењем управља предсједник Удруге, потпредсједник и тајник, који имају извршно-управну улогу. При одабиру кључних људи у БХН-у, наш главни циљ је одабрати особе које се сматрају новинарима са добром репутацијом на цијелом територију Босне и Херцеговине, који су предани интересима новинарства као професије.

БХН има одлично развијене организацијске и управљачке структуре, са јасних правила код доношења одлука. Правила која се тичу ​​управљања БХН-а су наведени у Статуту, документ на којем је удруга основана и регистрирана. Он прецизира његова тијела управљања и организацијске структуре те начине на који се доносе одлуке. Уз статут, БХН је развио посебан сет правила и процедура за рад Управног и Извршних тијела, као што су: правила и процедуре за рад БХН, административно – финансијске процедуре, процедуре за рад волентера, процедуре за рад донаторима, правила за организирање тренинга, процедуре за регрутовање нових чланова БХН. Такођер, БХН има освојен опис послова и задатака за чланове управних тијела, детаљан опис обавеза, права и одговорности за сва радна мјеста предвидјена систематизацијом раднх мејста у Секретаријату/Тајништву БХН.

Највиши орган Удруге је Скупштина која се састоји од 51 члана – који се бирају као делагати /представници различитих регија и медија, у складу с бројем чланова Удружења у одредјеном подручју. Скупштина се састаје најмање једном годишње. Скупштина бира предсједника, чланове Управног одбора и новинарског Вијећа части, усваја план активности и финансијски план, као и друге одлуке од интереса за чланове. Управа се састоји од 15 чланова. Њеним радом је управља предсједник Управе. Одбор је задужен за припрему Скупштине и проведбу одлука усвојених на Скупштини, која управља радом Удруге у раздобљу између двије сједнице Скупштине, припрема план активности и финансијски план. Такођер смо изабрали Извршни одбор као оперативно тијело БХН-а који је у стању рјешити проблеме који би могли настати и обављати и друге потребне активности за БХН. Извршни одбор БХН има 5 чланова. Новинарско Вијеће части се састоји од 5 чланова и одлучује о питањима везаним за поштивање Статута, Етичког кодекса и професионалних новинарских стандарда.

У организацијској структуре, БХН има могућност формирања новинарских клубова који дјелују као регионалну уредни БХН у локалним срединама. У овом тренутку, БХН има формиране клубове новинара у пет градова у Босни и Херцеговини – Бања Лука, Бихаћ, Брчко, Зеница и Добој. И на крају, Секретаријат БХН-а је административно и оперативно тијело које је смјештено у уреду БХН у Сарајеву.

Кључни БХН резултати и постигнућа

Од свог оснивања, БХН се развио у важну институцију за заштиту права новинара и слободе изражавања. Уз низ јавних наступа и реакција, Удружење је показало своју спремност за промовисање и побољшање професионалних стандарда новинарства у БиХ и спремност да се супротстави свим покушајима политичког притиска и ограничавања слободе медија. У наставку слиједи преглед главних резултата и постигнућа БХН остварених у посљедњих неколико година:

(1) БХН је пружало различите врсте подршке и услуга новинарима и медијима који су се суочавали са кршењем својих права и угрожавањам слободе медија. Кроз Линију за помоћ новинарима (ФМХЛ) Удружење је пружало бесплатну правну и стручну помоћ за заштиту новинара и медија у случају физичког, политичког, економског и других притисака, случајева кршења права новинара и слободе изражавања. ФМХЛ такођер пружа услуге адвоката у правним предметима и другим споровима, гдје су укључени новинари и медији. ФМХЛ има Тим за стручну и правну помоћ новинарима, који се састоји од правника, стручњака за право и медије и људска права. Ова услуга је доступна новинарима и медијима 24 сата дневно. Од 2004, Линија за помоћ новинарима је помогла новинарима и медијима у готово 300 различитих случајева кршења медијских слобода и права кроз разне врсте притисака. Линија је такођер бранила новинаре у суђењима која су мотивирана њиховим радом (чланци, приче истраживачког новинарства, ТВ-извјештаји и анализа корупције, криминалне активности).

(2) Као дио наших тематских специјализираних тренинга, БХН је организирало неколико ин-хоусе тренинга, радионица и семинара у циљу развоја и унапријеђивања знања и вјештине новинара и студената у области права новинара, слободе изражавања, етичких и професионалих стандарда, те примјене Закона о заштити од клевете и Закона о слободи приступа информацијама. Удружење је потписао два дугорочна уговора са факултетима новинарства у Бања Луци и Сарајеву у којима нуди сурадњу у практичном образовању новинара у вези са неведеним темама. Такођер, БХН је организовало циљану обуку новинара и уредника о темама: извјештавање у току изборног периода, представљање жена у медијима и другим релевантним питањима равноправности сполова, извјештавање о туризму и околиш, извјештавање у локалној заједници… Створили смо мрежу новинара предавача, чланова БХН с дугогодишњим искуством у новинарству, као и свеучилишних професора за новинарство, стручњака за медије и права… Сви они чине тим БХН за додатно образовање и праксу за чланов БХН и остале новинаре. Отприлике, 700 новинара и студената новинарства је прошло кроз наше образовне програме у посљедњих 5 година.

(3) БХН је једино удружење у Босни и Херцеговини које пружа услуге социјалне заштите слободних новинара и медијских радника као и стручну и правну помоћ у случајевима кршења новинарских права у професионалном односу, побољшање колективних уговора за новинаре и њихове увјете рада, помаже у организовању синдиката, нуди могућност за регулирање здравственог и пензионог осигурања и хитне финансијске подршке у случајевима изненадне болести или престанка радног односа ( у оквиру БХН Фонда солидарности). Кроз БХН, слободни новинари могу платити за своје здравствено осигурање. БХН је објавио приручник о радним и другим правима медијских упосленика са 100 различитих одговора на институционални и правни механизам за заштиту радничких права.

(4) Удружење је обезбједило различите попусте и услуге за своје чланове, као што су: међународне пресс картица (које издаје ИФЈ, БХН је пуноправни члан Међународне федерације новинара), попусти за аутобусни пријевоз (БХН има споразуме са 5 аутопревозних компанија у БиХ), жељезнички транспорта (два жељезничка предузећа )…Такођер, БХН је био дио споразума ББИХ и ЕУ о безбизном режиму, што је омогућавало новинарима да лакше путују у земље ЕУ и да бесплатно добију визе. БХН је обезбиједио бесплатне визе за своје чланове у периоду од 2008. до краја 2010. године.

(5) У неколико наврата, БХН је вршио мониторинг медија у БиХ везано за разна питања: представљање жена у медијима, презентација националних мањина и рањивих скупина у БиХ штампаним медијима, покривање предизборне кампање у 30 медија у БиХ током националних избора 2010. године. БХН организира мониторинге за развој различитих властитих активности те с циљем побољшања новинарских вјештина и знања и унапрјеђивања постојећих закона о медијима и њихове професионалне улоге.

(6) БХН је одиграло активну улогу у изради, доношењу и проведбу закона, правила и прописа који се односе на рад новинара и медија у БиХ, као што су: доношење и проведба Закона о заштити од клевете, Закона о слободи приступа информацијама и Закона о јавном РТВ. У сарадњи са Вијећем за штампу, БХН је израдио и усвојио промјене Кодекса за штампу у дијелу који се односи на равноправност сполова и медијску презентацију сексуалних мањина у штампи, БХН је организирало различите врсте конференција, семинара и радионица, судјеловало је у различитим домаћим и међународним скуповима и било дио тијела и конгресима у Међународне федерација новинара (ИФЈ).

У проведби ових активности и акција, БХН уско сурађује с другим медијима, организацијама (ЦРА, Вијеће за штампу, Медиа центар, Медиа план институт, Омбудсман за медије…) и различитим организацијама цивилног друштва. Кроз заједничке акције дјелује у циљу побољшања професионалних и етичких стандарда, као и побољшања радног окружења у медијима.