На основи члана /чланка 32. Статута Удружења/удруге “БХ новинари”, Оснивачка скупштина Удуржења/удруге одржана у Сарајеву 11.12.2004. године, доноси

ПОСЛОВНИК
о раду Новинарског вијећа части

Члан/чланак 1.
Новинарско вијеће је тијело којем је основна задаћа чување достојанства, части, етике и одговорности новинарске професије.

Члан/чланак 2
Своју задаћу Новинарско вијеће части остварује праћењем и надзором поштивања начела и одредби Кодекса за штаму, који су прихватили уредници штампаних медија, Кодеса за уредјење радијског и телевизијског програма који је донијела Регулаторна агенција за комуникације , Статута Удружења/удруге БХ новинари и других аката који обвезују чланове Удружења/удруге.

Члан/чланак 3.
Кодекс за штампу и Кодекс за уредјење радијског и телевизијског програма обавезују све чланове Удружења/удруге БХ новинари, као и новинаре и уреднике у БиХ који нису чланови удруженња/удруге. О евентуалном кржењу етичких правила прописаних од стране новинара и уредника, Новинарске вијеће части ће се очитовати без обзира да ли су или нису чланови Удружења/удруге.

Члан/чланак 4.
Новинарско вијеће части бира Скупштина Удружења/удруге на мандат од двије (2) године. Вијеће броји пет (5) чланова – представника свих жанрова новинарства: писаног, екетронског и агенцијског.

Члан/чланак 5.
На првој конституирајућој сједници, Новинарско вијеће части из својих редова бира предсједника и његовог замјеника на мандат од двије године.

Сједнице сазива и води предсједник или његов замјеник.

Расправљати се може ако је присутна већина чланова Вијећа, а одлуке се доносе већином свих чланова.

Мањина има право на издвојено мишљење, које је саставни дио одлуке.

Члан/чланак 6.
Новинарско вијеће части о својим ставовима и одлукама обавезно обавјештава чланство путем интерне преписке, стављањем одлуке на wеб страницу Удружења/удруге и путем средстава информирања.

Члан/чланак 7.
Поступак пред Новинарским вијећем части, без обзира на то ко га је покренуо, води се тако да се утврде све чињенице и на темељу њих оцјени и одлучи о кршењу Кодекса, Статута Удружења/удруге и других правила и прописа које донесе Удружење/удруга.

Кад се води поступак повреде Кодекса или Статута коју је учинио новинар или уредник, мора му се омогућити изношење његових аргумената и чињница у вези са спорним случајем.

Члан/чланак 8.
Ако се пред Новинарским вијећем части покрене и води поступак између двију страна, Вијеће ће прије свега покушати ријешити спор тако да се постигне споразум међу странама. Ако споразумно рјешење није могуће, Вијеће ће донијети своју одлуку.

Члан /чланак 9.
Ако се у поступку пред Вијећем утврди да је новинар и/или уредник повриједио Кодекс или Статут, Вијеће може изрећи:

у блажем случају опомену новинару и /или уреднику и упозорити их на обавезе
у тежем случају, кад се компромитира достојанство професије, опомену која се објављује на wеб страници Удружења/удруге, а према оцјени тежине повреде и у средствима јавног информирања.

Члан/чланак 10.
Кад је новинар тешко повриједио одредбе Кодекса или Статута Удружења/удруге и тешко компромитирао достојанство професије, Новинарско вијеће части може донијети одлуку о искључењу (брисању) новинара из чланства Удружења/удруге “БХ новинари”.
Искључени члан може након пет година затражити поновно примање у Удружење/удругу “БХ новинари”

Ако је Кодексе тешко повриједио новинар који није члан Удружења/удруге БХ Новинари, Новинарско вијеће части ће своју оцјену објавити у средствима јавног информирања.

Члан/чланак 11.
Ако Новинарско вијеће части уочи појаве којима се крше норме и начела Кодекса и Статута Удружења/удруге “БХ новинари”, дужно је повести расправу о њима, те о својим ставовима и оцјенама обавијестити чланство и ширу јавност.

Вијеће је дужно такву расправу повести и на приједлог (захтјев) појединог члана Новинарског вијећа части, Управног одбора и његових чланова и/или најмање 5 делегата Скупштине Удружења/удруге.

Члан/чланак 12.
О свом раду и поступку пред Новинарским вијећем части Вијеће доноси Правилник који потврђује Управни одбор Удружења/удруге “БХ новинари”.

Сарајево, 11.12.2004.
Предсједавајући Скупштине