КОДЕКС ЧАСТИ БХ НОВИНАРА

ОПЋА НАЧЕЛА

Право на информацију, слободу изражавања и критику једно је основних права свакога људског бића без обзира на спол, расу, националну припадност, вјероисповијест и политичко опредјељење. Из тог права јавности да упознаје чињенице и мишљења произлазе обавеза и права новинара.

У својем раду новинари су дужни бранити људска права, достојанство и слободу, уважавати плурализам идеја и мишљења, придоносити јачању правне државе и као демократски дио јавности судјеловати у контроли над дјеловањем власти и политике.

Новинари се придржавају Устава и позитивних закона Босне и Херцеговине, Статута и аката Међународне федерације новинара (ИФЈ) као и аката Вијећа Еуропе о слободи изражавања и информирања и људским правима. Новинари се придрижавају и Кодекса за штампу и правила и прописа Регулаторне агенције за комуникације (РАК) у БиХ, те Статута и других аката Удружења/удруге БХ новинари

Новинари његују културу и етику јавне ријечи и уважавају достигнућа и вриједности напредне цивилизације.

Сви чланови Удружења/удруге БХ новинари обавезни су придржавати се највиших професионалних и етичких начела.

Овај кодекс мјерило је таквих начела, те иствремено штити неотуђива права појединаца и право јавности на информацију.

ПРАВА И ДУЖНОСТИ

1. У обављању својег посла и дјеловања новинар се мора руководити опћим начелима и етиком новинарског позива.

Полазећи од начела да су у демократском друштву медији слободни, самостални, истраживачки и отворени за различита мишљења, новинар за свој рад сноси одговорност пред јавношћу, законом и пред својом професионалном организацијом.

2. Изношењем самосталнога и критичког става у трагању за истином као основним начелом у професионалном раду, новинар активно судјелује у стварању јавног мнијења и колективном расуђивању о стварима које се тичу свију.

3. Новинар као и сваки грађанин има право на своје политичко и друго опредјељење и ангажирање.

У својем дјеловању он поштује професионалну дистанцу према актуалним збивањима, што је један од увјета за објективно, професионално извјештавање о догађајима.

4. Новинар је обавезан износити истиниту, уравнотежену и провјерену информацију. Он наводи особе или установе од којих је добио податак, информацију или изјаву. Има право и да не открије извор информације, али за објављени податак сноси моралну, материјалну и кривичну одговорност.

5. Новинар има право приступа свим изворима информација као и право да слободно истражује све чињенице које увјетују јавни живот.

Буде ли новинар неоправдано спријечен да дође до тражене информације, има право о томе обавијестити јавност.

6. Новинара обавезује законска одредба о чувању државне тајне. Новинар поштује ембарго на објављивање информације.

Ако су према његовој процјени, наведена ограничења злоупотребљена за затварање информација, новинар на то упозорава надлежне особе.

7. При извјештавању, а посебно у коментарима и полемичким текстовима, новинар је дужан поштивати етику јавне ријечи и културу дијалога, те уважавати достојанство и интегритет особе с којом полемизира.

8. Рад новинара подложан је критици јавности. Новинар и уредништва обавезни су да се пажљиво односе према свим приједлозима, препорукама, примједбама и критикама које им се упућују и о томе су дужни повремено обавјештавати јавност.

9. Право је и дужност новинара да се заузима за слободан проток информација.

10. Новинар поштује ауторство других новинара и осталих судионика у јавном информирању. У својим прилозима наводи имена других аутора чијем се текстовима користи.

11. Скраћени или измијењени прилози-текстови, који мијењају основни смисао текста могу се објавити само уз знање и одобрење аутора. Дође ли до несугласности, аутор има право повући свој прилог-текст и потпис.

12. Прилог-текст без имена аутора и текст-прилог објављен под псеудонимом сматрају се уредничким.

13. Плагијат је неспојив с новинарским Кодексом.

14. У настојањима да дође до информације, фотографије, снимка или документа, новинар не смије користити нелојална и незаконита средства.

15. Члан новинарске организације има право одбити радни задатак уколико је он у супротности с одредбама овога Кодекса, одредбама Статута новинарске организације или професионално-етичким стандардима новинарског посла.

16. Новинар треба штитити човјекову интиму од неоправданог или сензационалистичког откривања у јавности. Новинар је обавезан поштивати свачије право на приватни и породични живот, дом, здравље и преписку (интерсубјективну комуникацију).

Објављивање података који нарушавају нечију приватност, без нечије дозволе, мора бити оправдано интересом јавности. Кориштење средстава за снимање издалека особа у њиховом приватном окружењу и приватном посједу, а без њихова одобрење, неприхватљиво је. Уредници не смију објављивати материјале сурадника који не поштују та правила.

Посебна се позорност и одговорност захтијева кад извјештава о несрећама, породичним трагедијама, болестима, дјеци и малољетницима, у судским поступцима, поштује претпоставку (пресумпцију) невиности, интегритет, достојанство и осјећање свих странака у спору. У политичким сукобима треба уважавати грађанска права и слободе судионика те настојати остати непристран.

17. Новинар не смије интервијуирати ни фотографирати дијете (до 15 година) о питањима његова живота или живота друге дјеце без присуства родитеља или другог одраслог одговорног за дијете.

С ученицима се не смије разговарати нити их се смије фотографирати у школи без одобрења школских служби. Дјеци и млађим малољетницима (од 14 до 16 година) не смије се плаћати за обавијести нити се смије плаћати њиховим родитељима или скрбницима, осим ако то није у интересу дјетета.

18. Новинар не смије открити идентитет дјеце уплетене у случајеве сексуалног злостављања, без обзира јесу ли свједоци или жртве.

У новинским извјештајима (и другим прилозима) о случајевима сексуалног злостављања дјеце све формулације морају бити такве да:

а) дијете и малољетник не могу (ни изравно ни неизравно) бити идентифицирани

б) идентифицирана може бити само одрасла особа.

19. Новинари морају избјегавати објављивање детаља и пежоративне квалификације о раси, боји коже, вјери, сполу или сексуалној оријентацији, као и о било којој физичкој или менталној мањкавости или болести уколико то није релевантно за јавни интерес.

21. Новинар се не смије бавити пословима који угрожавају његову самосталност просуђивања и смањују објективност у објављивању истинитих чињеница и нарушавају његов новинарски дигнитет. Новинар не смије објављивати информације ради стјецања особне материјалне користи (мито, корупција и слично).

Новинар не смије бити аутор плаћених рекламних и других пропагандних написа.

22. Новинар и новинарска организација чувају углед, достојанство и интегритет своје професије, сурађују међу собом и његују колегијалне и другарске односе као и професионалну солидарност.

ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Новинар који ради у складу с овим Кодексом ужива подршку својег уредништва и своје професионалне новинарске и синдикалне организације. Статутом и Правилником о раду Новинарског вијећа части одређене су санкције за повреду Кодекса.

За заштиту и примјену Кодекса надлежно је Новинарско вијеће части Удружења/удруге «БХ новинари».

Кодекс ступа на снагу даном усвајања на Скупштини Удружења/удруге «БХ новинари».

Усвојено на Скупштини БХ новинари одржаној 10.12.2004.