Loading...
O Projektu.

Mediji su izuzetno važan segment demokratije i nezamislivo je funkcionisanje bilo koje države bez profesionalnih i odgovornih masovnih medija. Isto tako naša svakodnevica je postala nezamisliva bez novina uz jutarnju kafu, radija dok se vozimo u automobilu ili obavljamo kućanske poslove, odnosno večernjeg televizijskog dnevnika i stalno dostupnih portala putem pametnih telefona.

Mediji su okupirali naše živote i posvećujemo im više vremena nego bilo kojoj drugoj aktivnosti tokom slobodnog vremena. Ali su istovremeno korisno sredstvo za razumijevanje i praćenje svijeta oko sebe, odnosno informisanje, edukaciju pa i zabavu. Zato nam ne bi smjelo biti svejedno kakva je razina tih medijskih sadržaja koje pratimo i u kakvim uslovima novinari obavljaju svoj posao.

Isto tako jako je važno znati jesu li mediji slobodni u obavljanju svoga poslanja te poštuju li istovremeno slobodu građana.

Vodeći se tim pitanjima, Friedrich-Ebert-Stiftung u Bosni i Hercegovini pokrenula je 2009. godine godišnji monitoring, odnosno istraživanje o stanju medijskih sloboda i povjerenju u medije među građanima Bosne i Hercegovine.

Bio je to koristan pokazatelj medijskim profesionalcima, upozorenje političkim institucijama, a dobar orijentir građanima. Zato smo se odlučili napraviti zbirnu analizu rezultata u proteklom razdoblju kako bismo vidjeli u kojem smjeru se razvijamo kao društvo i kako se mijenjala društvena uloga medija, kao i razina povjerenja i medijskih sloboda. Istovremeno povodom Dana slobode medija, 3. maja, Friedrich-Ebert Stiftung organizovala je seriju aktivnosti tokom mjeseca maja, poput javnih prezentacija pomenutog godišnjeg istraživanja o tome kako građani vide slobodu medija, televizijsku debatu, javnu debatu o poziciji medija u regionu između senzacionalizma i opstanka.

Često čujemo kako su mediji ogledalo društva u kojem djeluju, a društvo je dobrim dijelom oblikovano i od strane medija. Zato nam se čini važnim učiniti javno dostupnim ova zanimljiva istraživanja i trendove kojima smo svjedočili.

Impressum

BH Novinari
Nazad na vrh