• Register

 eng1 eng1

Ulazak na sajt

Protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću PDF Ispis E-mail
03 03. 2017

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje najoštriji protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumaviću zbog političkih pritisaka na Nadzorni odbor RTV Zenica i pokušaja miješanja u imenovanje direktora ove javne radiotelevizije. U pismu, koje je poslao članovima Nadzornog odobra RTV Zenica 27. februara ove godine, gradonačelnik Kasumović optužuje članove NO za netransparentno imenovanje direktorice i izostanak konsultacija sa njim, budući da Grad Zenica ima 67,52 % vlasničkog udjela u RTV Zenica i, shodno tome, kao gradonačelnik ima pravo „upravljačkog nadzora“ i „davanja uputstava“ za rad ovoj javnoj RTV kao i svim drugim javnim preduzećima.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim miješanje gospodina Fuada Kasumovića u rad javnog medija i njegovog Nadzornog odbora, bez obzira na vlasnički udio Grada Zenice u ovom mediju. Vlasnički udio i finansiranje rada RTV Zenica javnim novcem nikako ne mogu biti pokriće gradonačelinku Kasumoviću da na sebe preuzima ulogu Nadzornog odbora, a posebno je nedopustivo da zloupotrebljava statutarne ovlasti kako bi mogao imenovati direktora, miješati se u rad javnog medija ili uskraćivati finansijska sredstva radi vlastitih političkih ciljeva.

Upravni odobor BH novinara zahtijeva od gradonačelnika Fuada Kasumovića da prestane vršiti pritisak na NO, menadžerske strukture i novinare RTV Zenica, te da rješavanje navodnih sporova između menadžmenta i jednog broja nezadovoljnih uposlenika prepusti nadležnim organima i članovima Nadzornog odbora. Svako drugačije ponašanje i postupke gradonačelnika Kasumovića smatraćemo atakom na slobodu medija i slobodu izražavanja, zbog čega će UO BH novinara zatražiti pomoć i intervenciju domaćih i međunarodnih organizacija zaduženih za zaštitu slobode medija i prava novinara.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

Linija za pomoć novinarima

linija
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 255 600

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. BH Novinari. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media