• Register

 eng1 eng1

Ulazak na sajt

Poziv novinarima da bojkotuju izvještavanja sa nasilnih protesta u Skoplju PDF Ispis E-mail
02 03. 2017

Skopje, 01. mart 2017. - Novinarska udruženja regije Zapadnog Balkana, okupljeni u SEWP Platformu za zaštitu i sigurnost novinara, snažno osuđuju napade na kolege sa TV mreže „A1on“ iz Skoplja, novinara Alexandera Todevskog i snimatelja Vladimira Zhelchevskog, koje su sinoć pretukli sudionici protesta u organizaciji građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju“.

Očekujemo od Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije brzu identifikaciju počinitelja i podizanje odgovarajućih optužnica i kazne za njih.

Nasilje protiv novinara predstavlja najozbiljniji napad na medijske slobode i uskraćivanje javnosti prava na informisanje.

Politika nekažnjivosti nasilja nad novinarima koju vlada provodi u posljednjih pet godina direktno potiče na takve napade.

Pozivamo čelnika VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog da javno osudi jučerašnji napad na novinare i pozove svoje pristalice, u ovom slučaju demonstrante, da ne napadaju novinare.

U znak protesta, te zbog učestalih napada, pozivamo sve novinare iz Makedonije da ne izvještavaju o večerašnjem prosvjedu inicijative "Za, Makedoniju". Naš stav spram ovih događaja će u budućnosti zavisiti od spremnosti organizatora protesta i MUP-a da osiguraju radne uslove za novinare. 

Udruženje novinara Makedonije
Udruženje/udruga BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Sindikat medija Crne Gore
Nezavisno udruženje novinara Srbije

platforma

 

Linija za pomoć novinarima

linija
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 255 600

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. BH Novinari. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media