Konferencija “Slobodni evropski mediji”: Borba za pluralizam i protiv cenzure kao uslov razvoja slobodne demokratije

Gdansk, 15-16. februar 2018 – Novinari u Evropi moraju se boriti za princip pluralizma koji je ugrožen pred usponom populizma, a vlasti i institucije evropskih zemalja moraju učiniti više za sigurnost novinara, ključne su to preporuke dvodnevne međunarodne konferencije Slobodni evropski mediji (Free European Media) koja je održana u gradu Gdansk na sjeveru Poljske.

Sudionici i panelisti pozvali su vlasti evropskih država na oslobađanje svih zatvorenih novinara diljem Evrope, i poručili nacionalnim liderima da čvrsto brane i promovišu slobodu medija.

“Slobodni i nezavisni mediji su od suštinskog značaja za borbu protiv zloupotrebe i korupcije u društvima. Ozbiljno novinarstvo nije moguće bez snažne institucionalne podrške sigurnosti novinara”, rekao je šef Odjela za informaciono društvo Vijeća Evrope Penninckx Patrick, te ocijenio kako pojedine vlade ne daju podršku slobodi medija i sigurnosti novinara.

Predsjednik Evropske federacije novinara EFJ Mogens Blicher Bjerregård ocijenio je Tursku i Azerbejdžan kao najopasnije zemlje za rad novinara, gdje je više od 150 novinara zatvoreno zbog svog rada i fabrikovanih optužbi. “Iskustva pokazuju da uplitanje države u rad medija dovodi do arbitrarnog gašenja medija od strane institucija. U takvim okolnostima novinari su mete prijetnji, napada pa čak i ubistava. Očekujemo od evropskih političkih lidera aktivnu i punu podršku slobodi medija”, rekao je on.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir naglasio je važnost borbe za princip pluralizma, koji podrazumijeva “nenametanje svoje istine drugima i vjerovanje da će interes društva biti najbolje zadovoljen kroz široku raspravu o različitim pogledima na društvene probleme”.

“Stoga je odbrana slobodnog, nezavisnog, kritičnog i pluralnog novinarstva ključna za demokratiju kao i za odgovornost vlasti u borbi protiv korupcije i garantovanju slobodnih izbornih nadmetanja”, rekao je Désir.

Na panelima konferencije je između ostalog bilo riječi o etičkim standardima i auto-cenzuri, uticaju loših zakonskih rješenja na rad medija te praktičnoj pravnoj podršci novinarima koji su suočeni sa tužbama.

Specijalni gost drugog dana konferencije bio je Lech Wałęsa, jedan od osnivača sindikata “Solidarność”, dobitnik Nobelove nagrade za mir iz 1983. te bivši predsjednik Poljske od 1990. do 1995.

Dvodnevna konferencija održana je u Centru evropske solidarnosti u Gdansku, nedaleko od brodogradilišta u kojem su radnici 1980. započeli štrajka i formirali nezavisni sindikat “Solidarność” pod vostvom Lech Wałęsa. Bio je to prvi radnički sindikat u okviru Varšavskog pakta koji nije bio pod kontrolom Komunističke partije, a njihov štrajk bio je jedan od niza događaja koji su na koncu doveli do rušenja Berlinskog zida i simbolizuje početak ere moderne Evrope.

Međunarodnu konferenciju “Slobodni evropski mediji” organizovali su Evropska federacija novinara (EFJ) u saradnji sa Vijećem Evrope, Nordic Journalism Centre, European Centre for Press and Media Freedom, International Press Institute, European Federation of Public Service Unions, gradskom upravom Gdansk, upravom regije “Pomorskie” i Centrom evropske solidarnosti u Gdansku.

(BHN)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest