Vijeće Evrope upozorilo na govor mržnje, verbalne napade i prijetnje upućene novinarima u Hrvatskoj i BiH

Sarajevo, 10.07.2017.-Na Platformi Vijeća Evrope za promociju zaštite i sigurnosti novinara objavljena su upozorenja za slučajeve verbalnih napada, prijetnji smrću i govora mržnje upućenih prema novinaru hrvatskog Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu i novinarima regionalne televizije N1 Adisi Imamović i uredniku Amiru Zukiću.

“Novinaru Večernjeg lista Hassanu Haidaru Diabu upućene su uvrede, prijetnje, uključujući i prijetnje smrću putem društvenih mreža zbog objavljene priče koja navodi podatke iz klasifikovanog dokumenta koji otkriva imena građana BiH, Kosova i Srbije koji su išli da se bore na ratištima u Siriji i Iraku”, stoji između ostalog u upozorenju Platforme VE.

Drugo upozorenje odnosi se na govor mržnje upućen Adisi Imamović i Amiru Zukiću, reporterki i lokalnom uredniku regionalne N1 televizije u Bosni i Hercegovini, koji su se našli “na meti poruka web portala bosnjaci.net nakon objavljivanja priče o iftaru u  Konjević polju 23. juna 2017. Godine”.

Upozorenja na Platformi VE objavljena su na osnovu podataka koje je dostavila Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, a preko međunarodnih partnera Evropske federacije novinara (EFJ), Asocijacije evropskih novinara (AEJ) i Index of Censorship.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest