Javni servisi se ne smiju ugasiti

SARAJEVO – Na međunarodnoj konferenciji koja je održana 13. i 14. juna u zgradi Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) u Sarajevu, doneseno je 35 preporuka u vidu konkretnih i hitnih akcija i mjera koje se preporučuju bh. vlastima i drugim akterima ukoliko, kako kažu, ne žele da put BiH ka Evropskoj uniji bude zaustavljen.

Neke od najvažnijih preporuka su  da je profesionalan, nezavisan i vjerodostojan javni servis nužan za demokratiju i procese izgradnje nacionalnog identiteta i socijalne kohezije. Također isti je protivotrov širenju dezimformacija i propagande koji su stvorili uslove za rat devedesetih godina prošlog vijeka.

Usvojene preporuke ove konferencije biće poslate članovima parlamenata i vladama. ove preporuke biće predstavljene na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma BiH 5. jula. Jedna od hitnih mjera je usvajanje amandmana na Zakon o javnom rtv sistemu BiH, koji će omogućiti prikupljanje RTV pretplate putem računa za električnu energiju sve dok ne bude usvojen održiv mehanizam finansiranja.

PSB_Recommendations_16-6-2017

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest