POČELA NOVINARSKA AKADEMIJA 2017

Jahorina, 05.06.2017.-Drugog dana Novinarske akademije 2017 učesnici/ce su imali priliku slušati predavanja na temu regulacije i samoregulacije u Bosni i Hercegovini. Gostovao je i Brayan Wockley, oficir za ljudska prava u Ambasadi Sjedinjenih Američkih država u BiH, koji je govorio o mladima, medijima i suočavanju sa prošlošću, ali i o tome kako graditi društvo tolerancije, uvažavanja nacionalne, vjerske, kulturološke i jezičke raznolikosti.

„Velika mi je čast danas razgovarati sa ovim mladim ljudima  i naglasiti da novinari imaju veoma važnu ulogu u uspostavljanju zajedničke istine koju dijelimo“, istakao je Wockley, dodavajući da BiH mora uspostaviti minimum zajedničkog razumjevanja bez koga ne može ići naprijed.

Direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac govorila je o važnosti medijske samoregulacije i izvještavanju u postkonfilitnim društvima te o Kodeksu za štampu i online medije u BiH koji obavezuje novinare na rad u interesu javnosti i svih društvenih grupa.

„Kodeks pomaže novinaru da bude slobodan u svome izvještavanju, zato insistiramo na njemu, ali ujedno idemo i u redakcije da novinarima ukažemo na opasnost od objavljivanja neodgovorne informacije“, rekla je Zurovac.

Sa polaznicima akademije razgovarala je šefica Odsjeka za programske standarde Regulatorne agencije za komunikacije BiH Azra Maslo, koja je objasnila ulogu RAK-a u regulaciji elektronskih medija i izvještavanju medija u skladu sa odredbama Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

U okviru Akademije prikazan je i dokumentarni film Apostoli dobra, koji je produciran kao dio serijala u okviru projekta “Živjeti zajedno” koji su implementirali BH novinari u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV).

Novinarska akademija 2017, radionica za studente/ice novinarstva i mlade novinare/ke počela je juče u hotelu Vučko na Jahorini.

Tema pete po redu Akademije je „Izvještavanje o različitostima: Doprinos medija jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH“, a polaznici su prvi dan imali priliku da diskutuju o osnovama diversity reporting-a, tehnikama i metodama istraživanja tema u vezi sa jačanjem mira, tolerancije i stabilnosti u post-konfliktnim društvima, ali i BiH zakonskom okviru za zaštitu ljudskih prava.

Radionica je okupila 25 studenata novinarstva iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Zenice, Mostara, Nevesinja, Srebrenika, Brčkog, Teslića, Pala, Širokog Brijega, Kaknja, a tokom petodnevnog boravka na Akademiji imaće priliku slušati predavanja istaknutih profesora novinarstva i novinarske etike, medijskih profesionalaca, međunarodnih stručnjaka i aktivista/ica civilnog društva.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest